Ne bacajte tečnost od kiselih krastavaca! 8 sjajnih načina da je iskorisite

Ovaj rastvor je "dragocena roba", pa se čak i na Amazonu prodaje na litre

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Ako ste pojeli sve kisele krastavčiće iz tegle, nemojte ni slučajno da prospete preostali sok. On može mnogo čemu da posluži.

Sok od kiselih krastavčića, odnosno tečnost za kiseljenje, nije samo otpadni materijal. Ukoliko znate kako možete da ga upotrebite, to može da bude “začin” za mnoga jela, ali i više od toga.

Pogledajte ovu listu, naći ćete definitivno bar jednu ili dve upotrebne svrhe za ovu tečnost, koja imaj svoje kvalitete.

Protiv mamurluka

Posle žurke i mnogo alkohola, vaše telo je dehidrirano, a mamurluk je na putu. Pre nego što odete na spavanje, popijte malo tečnosti iz kiselih krastavaca i videćete (ali i osetiti) da će vam biti mnogo bolje kada ustanete! Elektroliti iz soka od kiselih krastavaca učiniće svoje i osećaćete se mnogo bolje.

Foto/Pixabay.com

Za opekotine od sunca

Sirće koje se nalazi u soku od kiselih krastavaca umiruje kožu koja je pocrvenela na suncu, posebno ako je stajalo u frižideru. Umočite vatu u tečnost od krastavaca i namažite opekotine od sunca, pomoći će da se koža smiri.

Foto/Freepik

Za koktele

Sigurno vam nikada ne bi palo na pamet da ovaj sok možete koristiti sa alkoholom i da to zaista može biti pravi koktel. Sok kiselih krastavaca možete dodati prljavom martiniju (umesto maslinovog soka koji se obično stavlja) ili njime “preseći“ čašicu viskija, što je postao veliki trend među hipsterima.

Foto/Pixabay.com

Napitak nakon treninga

Sirćetna tečnost od kiselih krastavca bogata je elektrolitima pa je možete popiti bez ikakvih drugih dodataka nakon napornog vežbanja i tako povratiti deo vrednih elemenata koje ste izgubili znojenjem.

Foto/ Freepik

Umesto sirćeta

Ovaj sok od kiselih krastavaca smatrajte nežnom vrstom sirćeta kojom možete začiniti razne vrste zelenih salata, salatu od krompira i tvrdo kuvanih jaja. Može se koristiti i za čorbe u malim količinama. Ako želite da ubijete masnoću u nekom jelu, onda je ovaj sok prava stvar.

Foto/Pixabay/birgl

Kao đubrivo

Vašim biljkama treba puno kalijuma da bi bile lepe i zdrave. Tečnost od kiselih krastavaca sadrži kalijum koji pomaže biljkama da dobro napreduju. Za biljke kao što su ljiljani, koji vole kiselo zemljište, ova tečnost radi kao đubrivo. Sa druge strane, trava u vašoj bašti može lako da nestane ako je polijete sa ovim.

Foto/Pixabay.com

Za marinadu i mekše meso

Šta mislite zašto je piletina u mnogim restoranima mekša nego ona koju pripremate kod kuće? Sve je to zahvaljujući činjenici da se najčešće marinira u soku od kiselih krastavčića. Iskoristite isti trik i dobićete izvrsne šnicle od pilećeg filea, ali i meke i ukusne batačiće. Sok od kiselih krastavaca takođe možete da koristite kao marinadu za svinjske kotlete ili odreske – biće mekši i ukusniji.

Foto/Pixabay/RitaE

Za čišćenje bakarnih predmeta

Posude od bakra znaju da postanu zelenkaste zbog oksidacije, a sok od kiselih krastavaca pomaže da se to ukloni i vrati im bakarni sjaj. Samo stavite malo ove tečnosti na sunđer i oribajte bakarne predmete kako bi opet zasijali.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar