Puževa SLUZ kao neobičan, ali vrlo efikasan TRETMAN: Pomaže u otklanjanju bora, akni i ožiljaka!

Kozmetički postupak koji su koristili još stari Grci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/summa

Da li ste čuli za kremu od puža, ili pužev gel za lice?

Možda zvuči gadno, ali ovako nešto zaista postoji i pokazalo se kao vrlo efikasno sredstvo protiv svih nepravilnosti na koži.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ne brinite, nije neophodno da stavljate žive puževe na lice i da vam oni gamižu po koži, već postoje kreme i gelovi, sa ekstraktom ove sluzi, koji izgledaju kao i ostali tradicionalni preparati za negu.

Zanimljivo je da su još stari Grci koristili puževe za zaceljivanje rana.

Danas, puževa sluz može da vam pomogne da se rešite bora, akni, strija i ožiljaka.

Foto: Freepik/senivpetro

Puževa sluz i njene prednosti

Pa šta to ima puževa sluz što je korisno za lice i kožu i na koji način deluje?

Za komercijalnu upotrebu, sluz se dobija od običnog baštenskog puža Xelix aspersa.Postoje cele farme koje se bave uzgojem puževa, u Italiji posebno. Ranije se sluz dobijala tako što bi se puževi umočili u so ili sirće i time bi se izazvala pojačana sekrecija. Danas su razvijene manje okrutne metode.

Smatra se da puževa sluz ima biopolimere rastvorljive u vodi. Većina biopolimera deluje tako što se skupe kada se osuše. Kao rezultat toga, koža se zateže, a bore postaju manje vidljive.

Foto: Freepik/vectorpouch

Puževa sluz sadrži hijaluronsku kiselinu koja ima svojstvo da odlično hidrira kožu i sprečava njeno isušivanje i propadanje.

Takođe sadrži kolagen koji je bitan za održavanje strukture i čvrstine kože, kao i elastin koji koži daje elastičnost i sposobnost da se prilagodi promenama.

Alantoin koji se pored puževe sluzi može naći i u gavezu ima sposobnost da regeneriše epitel, štiti kožu od raznih uticaja spolja i daje joj glatkoću

Foto: Freepik/cookie_studio

U puževoj sluzi se nalaze i peptidi bakra koji sprečavaju pojavu ožiljaka na koži i smanjuju vidljivost već postojećih, ali i glikolna  kiselina koja omogućava uklanjanje mrtvih ćelija koje se nalaze na koži.

U nekim slučajevima, u pužev gel dodaju se i razni drugi sastojci korisni za kožu sa namerom da se targetira neki konkretan problem.Izvor: Objektiv.rs, minutzamene.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar