Recepti za cveklin sok

Sok od cvekle – recept│leči anemiju, holesterol, jetru

Cvekla pomaže u prevenciji raznih bolesti i podizanju imuniteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
sok od cvekle
Foto: Pexels/odintsov

Cvekla se smatra jednim od najzdravijih namirnica jer je prepuna vitamina i minerala. A sok od cvekle se naročito preporučuje onima koji pate od anemije, visokog pritiska, bolesne jetre i visokog holesterola. Odlična je za sveukupan imunitet i nije čudno što se smatra super-hranom.

Ovo povrće se preporučuje i za trudnice, bebe i decu. Treba da je konzumira svako ko obraća pažnju na zdravlje, bilo da se jede u salati, turšiji, soku, sirupu, kao salata od cvekle ili kao poslastica. U alternativnoj medicini se smatra da cvekla može da pomogne u borbi sa karcinomom.

Zato nastavite sa čitanjem i daćemo vam 10 razloga zašto je cvekla za zdravlje odlična i predložićemo vam nekoliko ukusnih recepata, sa kojima se neće osetiti njen tipičan, zemljani ukus.

10 razloga zašto je cvekla tako zdrava

Snižava krvni pritisak. Ako pijete svakog jutra na prazan stomak jednu čašu ovog soka, posle 3 nedelje će vam se poboljšati sistolički i dijastolički krvni pritisak.

Može usporiti razvoj demencije. Starenjem kognitivne funkcije opadaju usled odumiranja nervnih ćelija, kao i raznih bolesti kao što su demencija ili Alchajmerova bolest. Dnevno ispijanje ovog soka je pokazalo pozitivne rezultate u naučnim studijama. Dijeta sa visokim nivoima nitrata je puna obećanja kada je u pitanju prevencija od demencije.

Cvekla
Cvekla za zdravlje; Foto: pixabay/ExplorerBob

Cvekla za mršavljenje. Nutritivne vrednosti cvekle su sledeće. U 100 grama nalazi se 43 kalorije. Cvekla sadrži vitamin C, skoro sve vitamine B grupe, čak i B12 koji većina nas ima u nedostatku, a naročito oni koji se hrane biljnom ishranom. Od minerala u njoj se nalazi kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, mangan, natrijum i cink. Ako svaki dan budete pravili sok od cvekle, u veoma malo kalorija ćete dobiti veliki broj nutritivnih vrednosti.

Cvekla odlična za prevenciju raka. Koren ove biljke sadrži betaini, koji predstavljaju vid antioksidansa. U naučnim studijama je dokazano da betaini olakšavaju borbu organizma sa ćelijama raka. Ispijanje cveklinog soka se naročito preporučuje onima koji imaju kancer u porodičnoj anamnezi.

Dobar je izvor kalijuma. Kalijum je mineral i elektrolit koji omogućava pravilno funkcionisanje nerava i mišića. Ako imate manjak kalijuma u organizmu to će se manifestovati kroz konstantan umor, osećaj slabosti i grčevima u mišićima.

Cvekla za zdravlje jetre. Masna jetra najčešće nastaje usled loše ishrane i lošeg životnog stila. Betaini, takođe, mogu pomoći kod prevencije od nastanka masne jetre. Pored toga, zajedno sa kompletnom promenom ishrane i izbacivanjem nezdravih navika može pomoći i kod uklanjanja masti.

Smanjuje nivo holesterola. Ukoliko imate povišen nivo holesterola, sok od cvekle je jedan od najboljih načina da ga smanjite. Dnevno ispijanje ovog soka utiče na smanjenje nivoa “lošeg” holesterola, kao i tiglicerida.

Cvekla
Cvekla; Foto: pixabay/desertrose7

Cvekla za imunitet. Cvekla za zimu i imunitet u predstojećim zimskim danima je odličan izbor. Recepti koje smo vam obezbedili sadrže razne namirnice koje kada se iskombinuju sadrže veliki broj vitamina i minerala. Oni su neizostavni ideo izgradnje jakog imuniteta, čime ćete odoleti ili se mnogo lakše izboriti sa prehladama, kao i svetskom pandemijom koja trenutno vlada.

Neizostavna u borbi sa anemijom. Anemija nastaje kao manjak crvenih ili belih krvnih zrnaca. Manifestuje se kroz brzo umaranje, konstantne želje za spavanjem, vrtoglavica pri najmanjem naporu, bledim tenom i niskim krvnim pritiskom. Cvekla je neizostavan deo ishrane kada imate za cilj da povećate nivo gvožđa u krvi.

Ima antiupalno dejstvo. Upale se manifestuju kroz bol, crvenilo, otok i gnoj u upaljenom delu tela. Betalaini u cvekli su zaista moćan sastojak, jer, pored svega nabrojanog, pomažu i kod inflamacija.

Sok od cvekle recept

Benefiti koje ima cvekla se pojačavaju kada se iskombinuje sa drugim se povećavaju. Time dobijate sok od cvekle koji obiluje nutritivnim namirnicama. Zato smo pronašli nekoliko oprobanih recepata za ovaj sok koji će vam obezbediti odlično zdravlje ove zime.

Sok od cvekle, šargarepe i jabuke – recept

Cveklu šargarepu i jabuku uvek kombinujte u jednakoj razmeri, koliku god količinu da pravite.

Sastojci:

1kg cvekle,

1kg šargarepe,

1kg jabuka

1/2kg meda.

Priprema: Oljuštite kilogram šargarepe, jabuke i cvekle, Izrendajte ih što sitnije. Što su bolje izrendani ovi sastojci to će pustiti više sokova. Prelijte med preko njih i ostavite neka odstoji 24 sata u velikom lavoru koji ćete prekriti krpom.

Sutradan istisnite sok kroz medicinsku gazu ili cediljku. Čuvajte sok u frižideru. Sok će trajati oko nedelju dana, s obzirom na to da u njemu nema konzervansa niti šećera. Nemojte bacati ostatke. Možete ih rasporediti u tegle ili kese i staviti u zamrzivač. Za bolji ukus dodati malo limuna i jesti uz obrok kao salatu.

sok od cvekle na stolu
Cvekla za imunitet; Foto: pexels/odintsov

Cvekla za krvnu sliku

Ako imate problema sa anemijom preporučujemo vam da kombinujete cveklu sa limunom. Cvekla sadrži gvožđe, a limun vitamin C. Dobro je poznato da se apsorpcija gvožđa povećava uz vitamin C. Za sok od cvekle  za krvnu sliku biće vam neophodni sledeći sastojci:

1 kg očišćene cvekle,

1 kg limuna,

1 kg šargarepe,

4 kilograma šećera,

8 kesica limuntusa,

5 kilograma vode.

Priprema: što sitnije izrendajte cveklu, šargarepu i limun, bilo da rendate ručno, secku ili mašini za mlevenje mesa. Sastojke pomešajte sa 5 litara vode i stavite 4 limuntusa. Limun i limuntus će sprečiti oksidaciju povrća. Ostavite, neka tako odstoji 24h.

Sutradan dodajte šećer i preostala 4 limuntusa. Ostavite još 24 časa da se šećer rastopi uz povremeno mešanje soka. Svakog dana popijte barem jednu čašu. Najbolje je to učiniti na prazan stomak kada telo najbolje apsorbuje hranljive namirnice.

Ovaj sok se rastvara sa vodom, ali je ipak blažeg ukusa od sirupa. Odredite po svom ukusu kolika količina vode vam je potrebna.

Sok od cvekle za decu

Jedan od najtežih zadataka roditeljstva jeste da naučite decu da se hrane zdravo. Svi bi oni radije jeli slatkiše i brzu hranu umesto hranljivih sokova koji su u njihovim godinama izuzetno bitni za zdravlje i izgradnju imuniteta. Ovaj recept za sok od cvekle je izuzetno ukusan, a voće sa kojim se kombinuje je uklonio ukus karakterističan za cveklu koji se mnogima ne dopada.

Sastojci:

1,5 kg cvekle,

500 grama višnje,

300 grama malina.

150 g šećera,

pola litre vode.

Priprema: Svežu cveklu očistite i usitnite u blenderu ili secku. Ostavite je 24 časa u posudi da pusti sokove i dodajte 150 grama šećera i pola litre vode. Sutradan očistite višnje od košpica, usitnite ih zajedno sa malinama u blenderu. Pomešajte zajedno sa cveklom, dok ne dobijete gustu sjedinjenu smesu.

Procedite sok ručno kroz gazu ili kuhinjsku krpu. Kako ne biste ofarbali ruke ceđenjem, preporučujemo vam da to činite uz pomoć rukavica. Ocedićete između litre i po i dve litre soka.

Sok od cvekle
Sok od cvekle; Foto: pixabay/congerdesign

Kombinacija narandža i cvekla

Ovo je recept za sok od cvekle, limuna i narandže. Narandža će dodati poseban šmek cvekli i dodatno će obogatiti vitaminima ovaj sok. Potrebno je:

1kg cvekle,

500 gr šargarepe,

1 limun,

2 narandže,

3 jabuke,

800 grama meda.

Priprema: Oljuštite i isitnite cveklu, šargarepu i jabuku. Preporučujemo da cveklu iseckate na sitnije komadiće ukoliko je budete stavljali u blender. Pošto je ovaj koren prilično tvrd, teže će se samleti u blenderu ako stavite krupnije parčiće. Sastojke treba sjediniti u homogenu smesu.

Nakon toga iscedite sok od narandže i limuna. Pomešanu cveklu, šargarepu i jabuku procedite kroz gazu, pomešajte sa sokom od narandže i limuna. Dobijeni sok pomešajte sa medom i sipajte u staklene flaše. Sirup će trajati oko nedelju dana. Zato ako mislite da nećete moći da popijete ovu količinu za to vreme, smanjite količine na pola.

Rendana cvekla
Rendana cvekla; Foto: pixabay/congerdesign

Sirup od cvekle

Ovaj sirup od cvekle se može ispijati tokom cele zime. Ovo su neophodni sastojci:

3 kilograma cvekle,

4 limuna,

3 litre vode,

4 kilograma šećera,

5 limuntusa,

1 konzervans.

Prirpema: Očistite i izrendajte cveklu i limun. Staviti ih u vodu i dobro promešati. Ostavite neka cvekla i limun ispuštaju svoje sokove 48 sati. Procedite cveklu, dodajte limuntus, šećer i konzervans. Mešajte dok se šećer ne otopi, ili ostavite sirup od cvekle da ostoji preko noći.

Sipajte sirup u tegle. Možete ga konzumirati odmah, ali je ukus još bolji što se duže čeka. Sok od cvekle se pravi tako što sirup razredite. Potrebno je oko trećine čaše sirupa razrediti sa vodom.

Cvekla i limun za skidanje holesterola

Napravite salatu od cvekle koja će vam pomoći da poboljšate krvnu sliku. Potrebna vam je jabuka, šargarepa, cvekla i sok od pola limuna. 3 sastojka možete izrendati ili iseći na komade po ličnim preferencijama.

Ista salata je odlična koliko za holesterol, toliko i za anemiju i jačanje imuniteta. No, da biste zaista osetili rezultate neophodno je da često jedete ovu salatu. Odličan je izbor uz ručak, ili za laganu večeru.

Rendana cvekla
Rendana cvekla; Foto: pixabay/congerdesign

Sok od cvekle – cena

Prirodni sok od cvekle možete naći u svim većim marketima, ako i u prodavnicama zdrave hrane. Cena varira u zavisnosti od proizvođača, ali je okvirno oko 300 dinara po flaši od 750 mililitra. Ako ste se već odlučili da ne pravite domaći sok od cvekle, što je idealna opcija za zdravlje, preporučujemo vam da birate proizvođače koji koriste organske proizvode.

Moguće kontraindikacije

Cvekla sok je izuzetno zdrav i generalno je preporučljivo svima da ga piju. No, trebalo bi da budu pažljiviji oni koji imaju nizak pritisak, jer je cvekla poznata po tome da ga još više snižava. Takođe, preporučuju se da ga izbegavaju i oni koji imaju kamen u bubregu, jer cvekla ima visok nivo oksalata koji se mineralizuju.

U svim drugim slučajevima sok od cvekle se visoko preporučuje ako želite da pazite na svoje zdravlje ili da umanjite simptome različitih bolesti. Ukoliko želite da napravite još jedan zdravi sok koji će vam održati imunitet tokom cele zime, preporučujemo vam da pročitate naš recept za sok od aronije. Ako vas zanima još neki zanimljivi recept za ovaj sok, pogledajte ovaj snimak:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Hvala vam na ovim receptima.Cvekla mi je omiljena salata.Sok sam pravila samo od cvekle,jabuke i sargarepe i pila ujutru po casicu.U ovo vreme korone neophodna je proverena suplementacija,a to su i medicinske gljive ganoderma lucidum,cordyceps sinensis,koje podizu enrgiju,jacaju imunite i stite organizam.Zapisal sam vase recepte i svaki dan cu pogotovo ujutru piti po casicu.

    Odgovori

Ostavite komentar