UŽIVO

Srbija dobila NOVU VLADU! Ana Brnabić drugi put premijerka (FOTO) (VIDEO)

Pratite iz minuta u minut dešavanja iz srpskog parlamenta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Srbija je večeras dobila novu vladu koju su većinom glasova večeras izabrali poslanici nakon glasanja javnom prozivkom.

Nova vlada ima 21 ministarstvo i dva bez portfelja, a više od 50 odsto članova novog kabineta su žene.

Nakon glasanja premijerka i članovi njenog kabineta svečano će položiti zakletvu čime počinje da im teče mandat.

Od najave novih izbora pre nego što smo i dobili novu Vladu, preko iznenađenja među kandidatima za ministre do čekanja na formiranje izvršne vlasti, drugi po redu kabinet Ane Brnabić specifičan je po više osnova.

*Poslanici su se odlučili da glasanje bude javno.

*Nakon polaganja zakletve, oni su potpisali tekst iste, čime su i zvanično postali narodni predstavnici u Skupštini.

*Ana Brnabić pročitala je svoj ekspoze, sada kreće rasprava o ministrima i članovima buduće Vlade Srbije.

*Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić i njeni ministri ušli su u salu skupštine, a nakon fotografisanja, počelo je čitanje ekspozea, koji možete pratiti u videu:

Svi ministri došli su u Skupštinu Srbije, a na vratima parlamenta dočekao ih je Ivica Dačić.

Ministri i mandatarka Ana Brnabić okupili su se u maloj sali na dogovore pre čitanja ekspozea.

Ograničen rok trajanja Vlade i pre nego što je formirana

Pre nego što je i formirana, nova Vlada Srbije oročena je najkasnije do aprila 2022. godine, što znači da će trajati nešto manje od godinu i po dana. Praktično, to znaći da će Srbija 2022. godine imati opšte izbore, na svim nivoima: predsedničke, parlamentarne, lokalne i gradske.

Foto: Objektiv.rs / Stefan Kojić

Srbija dobija “ŽENSKU” Vladu! Dame vladaju Nemanjinom, a ovaj premijer skoro da nije imao žene u TIMU

Nova Vlada biće koncentraciona, jer će u nju ući sve parlamentarne stranke u Srbiji, izuzimajući dve manjinske i imaće podršku gotovo svih 250 narodnih poslanika.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

ČAK 10 MINISTARKI ULAZI U NEMANJINU 11

Na čelu vlade drugi put za redom naći će se Ana Brnabić, a pored nje kabinet će činiti još čak 10 žena, zbog čega je sastav Vlade privukao pažnju kako domaće tako i svetske javnosti.

Ovim rasporedom Srbija je postala jedna od država sa najvećim balansom kada je reč o odnosu muškaraca i žena u izvršnom delu vlasti. Novi spisak je ubacio je Srbiju sa začelja liste, među prvih 10 zemalja koje su ujednačene po rodnoj pripadnosti.

Pored Brnabić, sastav nove vlade čine Anđelka Atanasković, Irena Vujović, Tatjana Matić, Maja Popović, Marija Obradović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Darija Kisić Tepavčević, Zorana Mihajlović i Maja Gojković.

Srbija će imati NAJLEPŠU Vladu! Pogledajte zgodne ministarke koje ostavljaju bez DAHA, a VLADAĆE zemljom

Nova Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, uključujući i tri nova – za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o porodici i demografiju i za brigu o selu, a buduća premijerka Ana Brnabić je saopštila imena novih ministara posle sednice predsedništva SNS, među kojima su neka imena izazvala veliko iznenađenje.

Čak petoro ministara ostaće da vodi resore koje su vodili u prošlom sastavu. Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić, Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar zadržali su se na čelu resora koje su do sada vodili, odnosno vodiće ministarstva finansija, za evropske integracije, omladine i sporta, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministarstvo zdravlja.

Petoro ministara koji se nisu našli u novom sastavu jesu Goran Knežević koji je do sada vodio ministarstvo privrede, Nela Kuburović ministarka pravde, Zoran Đorđević koji je bio na čelu resora za rad, Mladen Šarčević koji je vodio prosvetu i Vladan Vukosavljević dosadašnji ministar kulture.

Na mesto Kneževića dolazi Anđelka Atanasković i preuzima mesto ministarke privrede, na mesto Kuburović dolazi Maja Popović, ministarstvo za rad preuzima Darija Kisić Tepavčević, dok će mesta ministra prosvete zameniti Branko Ružić.

Mnoga imena budućih ministara su manje više bila poznata, ali njih dvoje su bili pravo iznenađenje, budući da se o Tomislavu Momiroviću i Anđelki Atanasković, koji dolaze na mesta ministra za građevinu i ministarke za privredu, nije ni spekulisalo.

Foto: Flickr

PET POTPREDSEDNIKA VLADE

Na funkcijama potpredsednika nove Vlade Srbije naći će se Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Nebojša Stefanović i Branko Ružić, četiri ministra iz redova SNS i jedan iz SPS.

Takođe su izabrani i predsednici skupštinskih odbora, pa će tako Odbor za kontrolu službi bezbednosti i u ovom sazivu voditi poslanik SNS Igor Bečić, a Odbor za odbranu i unutrašnje poslove poslanik SNS Aleksandar Marković.

Nova predsednica Odbora za kulturu je poslanica SNS Sandra Božić.

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava vodiće kao i do sada poslanica SNS Aleksandra Tomić, dok je za predsednicu skupštinskog Odbora za evropske integracije izabrana poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

Za predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo izabran je poslanik Muamer Zukorlić, a za predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije vodiće poslanica SNS Katarina Rakić.

SPISAK MINISTARA

Ministarstvo finansija – Siniša Mali, koji je još pre nekoliko dana potvrdio da je “dobio ponudu koja se ne odbija” i da će ostati na čelu ministarstva finansija.

Ministarstvo privrede – Anđelka Atanasković, direktorka “Prve petoletke – namenska” koja je izabrana za najboljeg menadžera Jugoistočne Evrope. Nju je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao “žena-zmaj”, aludirajući na to što je uspela da oživi ovu fabriku iz Trstenika i da za dve godine ostvari prihod veći od 137 miliona evra.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Branislav Nedimović, jedan od ministara koji je odmah posle izbora viđen kao neko ko će zadržati svoj resor, zbog dobrih rezultata koje je tokom mandata imao.

Ministarstvo zaštite životne sredine – Irena Vujović, aktuelna predsednica opštine Savski Venac. U SNS je od 2008, a 2012. je postala poslanica. Dve godine kasnije napušta parlament i odlazi u kabinet gradonačelnika Beograda, gde je imenovana za pomoćnicu gradonačelnika. Na čelo opštine Savski venac došla je 2016.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija – Tatjana Matić, na poziciju pomoćnice šefa kabineta potpredsednika Vlade postavljena je 2002. i tu se zadržala dve godine. Od 2012. godine bila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ministarstvo pravde – Maja Popović koja na ovu funkciju dolazi iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Ona će na ovom mestu naslediti Nelu Kuburović. Bila je i šefica kabineta prvog čoveka agencije Aleksandra Đorđevića.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave – Marija Obradović, nekadašnja novinarka i urednica na RTV Kruševac i RTV Kraljevo. Prvi put je ušla u parlament, na listi SNS, nakon izbora 2012, a bila je i sazivima posle izbora (vanrednih) 2014. i 2016. godine. Potpredsednik je SNS od 2016.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog – Gordana Čomić, u Demokratskoj stranci je bila i na poziciji potpredsednice stranke, kao i zamenice predsednika DS. Isključena je iz DS pre nekoliko meseci, a na parlamentarne izbore je išla na listi UDS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Aleksandar Vulin, koji je tokom prethodne četiri godine bio na čelu ministarstva odbrane, u novu Vladu Srbije ulazi kao prvi čovek policije. Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju izabran je u avgustu 2012. godine, tu funkciju je obavljao do septembra 2013. godine, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine. U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na dužnosti ministra odbrane bio je od juna 2017. godine. Uspešno je, kao polaznik 6. klase, završio Visoku školu bezbednosti i odbrane, najviši nivo usavršavanja u sistemu našeg vojnog školstva.

Ministarstvo odbrane – Nebojša Stefanović, doskorašnji ministar unutrašnjih poslova, zamenio je mesto sa Aleksandrom Vulinom. Stefanović je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Ministarstvo spoljnih poslova – Nikola Selaković, u politiku aktivno ulazi 2008. godine, kada, prilikom osnivanja Srpske napredne stranke (SNS) postaje njen član. Član je Glavnog i Izvršnog odbora i predsednik je Pravnog saveta stranke. U septembru 2012. izabran je za člana Predsedništva SNS. U julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postaje član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Ministarstvo za evropske integracije – Jadranka Joksimović, diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu Alfa. Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije postaje 2014, a od 2017. je ministarka za EU.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – čeka se odluka, kandidat iz SPS-a

Ministarstvo zdravlja – Zlatibor Lončar, dosadašnji ministar zdravlja ostaje na čelu ministarstva koje je vodio i poslednjih 6 godina.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa završila je Medicinski fakultet 2001, gde je i doktorirala. Trenutno je vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zamenica je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji – Ratko Dmitrović, poznati srpski novinar i publicista. Bio je stalni dopisnik iz Zagreba dnevnog lista Politika i nedeljnika NIN, urednik nedeljnika “Argument”, osnivač televizije “RAS”, radio je i na RTS-u. Nekoliko godina obavljao je funkciju generalnog direktora i glavnog urednika “Novosti”. Objavio je knjigu “Krst na križu” kao i roman “Beležnica profesora Miškovića”, po kome se snima serija.

Ministarstvo omladine i sporta – Vanja Udovičić jedan je od nekoliko imena koja su, zbog dobrih uspeha, kako je istaknuto posle sastanka Predsedništva SNS, ostao na čelu ministarstva sporta.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Tomislav Momirović, generalni direktor biznis imperije i hotela “Mona” ime koje je za javnost možda i najveće iznenađenje, jer se do sada nije pominjalo čak ni u nezvaničnim saopštenjima.

– Njemu smo dali da brine o poslu, biznisu, da pregovara o narednim poslovima izgadnje auto-puteva, on je jedini koji je rekao i imao hrabrosti da kaže da on kao poslodavac nije za to da država povaćava mininalac kako hoće – rekao je predsednik Srbije objašnjavajući razlog predlaganja Momirovića za ministra.

Ministarstvo rudarstva i energetike – Zorana Mihajlović, u SNS se učlanila 2010, a u Vladu Srbije je ušla 2012. i to kao ministarka energetike. Na toj funkciji je bila do 2014, da bi iste godine preuzela sektor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo kulture i informisanja – Maja Gojković, Novi Sad je vodila od 2004. do 2008. i bila prva žena na toj poziciji. Dva puta je birana za predsednicu Skupštine – 2014. i 2016. godine.

Ministarstvo za brigu o selu – Milan Krkobabić, dosadašnji ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Na čelu Vlade biće Ana Brnabić, dosadašnja premijerka. U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade u junu 2017. godine. Na funkciji predsednice Vlade ostaje sve do raspisivanja regularnih parlamentarnih izbora 2020. nakon kojih postaje mandatar za sastav nove Vlade, dok po formiranju Vlade postaje predsednica Vlade Republike Srbije ponovo.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar