OTKRIVAMO!

Srbija dobija “ŽENSKU” Vladu! Dame vladaju Nemanjinom, a ovaj premijer skoro da nije imao žene u TIMU

Najmanje žena u Vladi imao ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Nils Weymann/Panthermedia/Profimedia, Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Mandatarka za satav nove Vlade Srbije Ana Brnabić pročitala je imena kandidata za ministre i rekla da će u njenom kabinetu biti skoro polovina pripadnica lepšeg pola, što je donekle ostvarenje želje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da će od ukupnog broja članova njenog kabineta, kojih će biti 23, čak 11 biti žene, kao i da je oko 50 odsto novih ministara. Tako će to biti najveći broj žena procentualno u jednoj srpskoj Vladi do sada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako uporedimo ove podatke sa nekadašnjim Vladama od 2001. godine do danas dolazimo do zaključka da je najmanje žena u Vladi imao ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić.

Irena Vujović KONAČNO postaje ministarka, ali NEMATE POJMA da je ona unuka ovog slavnog srpskog HEROJA

Ženska perspektiva može obogatiti politički život i javnu diskusiju i na to ne treba gledati samo kao na zahtev savremenog doba već i kao prednost koju Srbija može da iskoristi.

Foto: Flickr

Sazivi Vlada koji su imali najveći, mada opet nedovoljan broj žena među svojim redovima su oni iz 2008. i 2012. godine (po pet ministarki u oba saziva).

Jedino je Vlada Ivice Dačića iz 2012. imala preko 30% žena u sazivu, tačnije 35%.

Nakon rekonstrukcije 2013. taj broj pao je na 10%.

Vlada Aleksandra Vučića iz 2014. godine imala je 27% žena, dok je najmanje žena imala Vlada Zorana Đinđića iz 2001., svega 9%.

Nakon rekonstrukcije đinđićeve Vlade u 2002. broj se popeo na 20%.

Učešćem žena u vladi Srbije šalje se i poruka društvu da je i ženama mesto na pozicijama odlučivanja i donošenja odluka koje se tiču svih nas.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar