SVETSKI HIT

Misteriozni “Robin Hud” hakeri poklanjaju novac otet velikim korporacijama

Ovakav potez podelio je javnost i pokrenuo raspravu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Waldemar Thaut / Panthermedia / Profimedia

Grupa DarkSide hackers našla se u žiži svetske javnosti, posle tvrdnji da su iznudili milione dolara od svetskih korporacija, i da će deo novca donirati u humanitarne svrhe!

Svoju nameru dokazali su i priznanicama o uplati 10.000 Bitcoina na adrese dve dobrotvorne organizacije. Jedna od njih, Children International, saopštila je da neće prihvatiti sredstva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovakav potez nepoznatih hakera podelio je javnost, i pokrenuo raspravu o moralnosti i zakonitosti. Jedni podržavaju njihove akcije i smatraju ih modernom verzijom Robin Huda, a drugi osuđuju.

Serija ransomware napada

Hakeri su se oglasili na Dark Webu 13. oktobra, navodeći da su obezbedili veliku sumu novca posle serije ransomware napada.

Objektiv je već pisao o ovakvoj vrsti sajber-aktivnosti, kada se IT sistemi velikih kompanija blokiraju do tražene isplate.

“Smatramo da deo korporacijskog novca treba da bude uplaćen u dobrotvorne svrhe. Bez obzira šta mislite o našim akcijama, srećni smo ako nekome promenimo život“, objavili su DarkSide hackersi.

Povezani s drugim grupama?

Grupa je relativno nova na “hakerskoj sceni”, a analitičari potvrđuju da aktivno iznuđuju novac od svojih žrtava, prenosi BBC.

Navodno, postoje dokazi da su povezani s drugim sajber-grupama, odgovornim za napade na profitabilne kompanije, poput Travelexa, koja se našla u problemima januara ove godine.

“Nije jasno šta žele da postignu donacijama. Možda tako umanjuju osećaj krivice? Ili žele da ih svet posmatra kao verziju Robina Huda, umesto običnih iznuđivača”, kaže Bret Kalov, stručnjak kompanije za sajber-bezbednost Emsisoft.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar