Bogata kalcijumom i vitaminom C: Ribizla snižava krvni pritisak, jača kosti i imunitet

Ribizla pomaže kod anemije i konstipacije

Foto: Freepik.com/stockking

Često zapostavljena, ribizla je veoma korisna i može da pomogne kod brojnih zdravstvenih problema.

Bilo da je reč o crvenoj ili crnoj, ona je izvanredan izvor vitamina C, a pored toga sadrži i proteine, jabukovu, citrusnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost organizma na bolesti.

Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe astme.

Korisna svojstva ribizle:

Štiti krvne sudove i kosti

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara.

Ima znatnu količinu vitamina K koji je zadužen za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa se preporučuje i kod osteoporoze.

Foto: Freepik.com/freepik

Poboljšava rad digestivnog trakta

Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Ako se konzumira samo nekoliko dana zaredom, problem zatvora nestaje.

Lekovita svojstva čaja od ribizle:

Široku primenu imaju i listovi, koji pomažu u lečenju jetre i krvnih sudova.

Pored toga, čaj od listova pomaže u slučaju visokog krvnog pritiska i zapaljenja bešike. U lekovite svrhe koristi se i koren crvene ribizle kao lek protiv upale bubrega.

Ujednačava ten i smanjuje upale

Sastav crvene ribizle pomaže u smanjenju upala, pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa aknama i drugim kožnim oboljenjima.

Foto: Freepik.com/azerbaijan_stockers

Jača imuitet 

Obilje vitamina C čini crvenu ribizlu moćnim saveznikom jakog imuniteta. Samo jedna šaka dnevno će obezbediti dovoljno energije i ojačati imuni sistem.

Korisna svojstva crne ribizle:

Sadrži dosta prirodnog pigmenta antocijanina koji ribizu daje boju. Antocijanin se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidansa.

Takođe je bogata taninima, zbog čega je korisna u lečenju dijareje.

Izvor: Objektiv.rs, narodnilijek.com

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar