Pisci i njihovi pseudonimi: Razlozi zbog kojih su čuveni autori dela objavljivali pod drugim imenima

Džoan Rouling ima čak dva pseudonima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/The Rowling Library

Navikli smo se na neke pseudonime čuvenih autora, znamo da je Mark Tven pseudonim Semjuela Lenghorna Klemensa. Međutim, za neka imena nikada nismo znali da su pseudonimi. Predstavljamo vam najneobičnija umetnička imena čuvenih autora i razloge zašto su ih odabrali.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Luis Kerol

Iako ime Luis Kerol možda zvuči čarobno iza njega se krije Čarls Latvidž Dodžson. Pisac je usvojio ovaj pseudonim 1856. zato što je bio skroman i hteo je da sačuva privatnost ličnog života. Kada bi pisma adresirana na Kerola stizala u Dodžsonovu kancelariju u Oksfordu, odbijao bi ih kako bi sačuvao anonimnost. Dodžson je kreirao pseudonim tako što je latinizovao Čarls Latvidž u Carolus Ludovicus, onda je to slobodno anglikanizovao u Kerol Luis, a onda promenio redosled.

Džozef Konrad

Džosef Teodor Konrad Korzeniovski se malo teže izgovara, a kada je romanopisac poljskog porekla počeo da objavljuje svoja dela u kasnim 1800-im, koristio je anglikanizovanu verziju imena: Džozef Konrad. Zbog ovoga su ga kritikovali poljski intelektualci koji su smatrali da je pokazao nepoštovanje prema svojoj domovini i nasleđu. Konrad se žestoko protivio ovakvom shvatanju.

Najbolji film koji niko nije gledao: “Dinu” su spremali Dali, Orson Vels i Mik Džeger (FOTO)

 

Pablo Neruda

Rikardo Eliser Neftali Rejes Basoalto je bio zainteresovan za književnost od rane mladosti, ali njegov otac se tome protivio. Kada je Basoalto počeo da objavljuje svoju poeziju, bilo mu je potrebno autorsko ime koje neće naljutiti njegovog oca, i odabrao je ime Pablo Neruda u znak poštovanja prema češkom pesniku Janu Nerudi. Basoalto je kasnije usvojio svoj pseudonim kao legalno ime.

Sten Li

Stenli Martin Liber je počeo kao pisac scenarija za stripove, ali se nadao da će jednog dana dostići ozbiljniji književni angažman za koji je hteo da sačuva svoje pravo ime. Za stripove je pisao pod imenom Sten Li, a na kraju ga je usvojio kao legalno ime pošto je postigao svetsku slavu kao scenarista stripova.

Džordž Orvel

Kada se Erik Artur Bler spremao da objavi svoju prvu knjigu- “Niko i ništa u Parizu i Londonu”,  odlučio je da koristi pseudonim da ne bi osramotio porodicu zbog svog tadašnjeg siromaštva. Ime Džordž Orvel je mešavina imena vladajućeg monarha, kralja Džordža VI, i jedne lokalne reke.

Dž. K. Rouling

Izdavači Džoan Rouling nisu bili sigurni da će ciljna publika knjiga o Hariju Poteru – preadolescentni dečaci – čitati priče o čarobnjacima koje je napisala žena, pa su je zamolili da na knjizi koristi inicijale umesto punog imena. Međutim, Roulingova nije imala srednje ime i morala je da ga pozajmi od bake Ketlin kako bi dobila pseudonim Dž. K. Rouling. Međutim, ovo nije jedini pseudonim čuvene Džoan.

Ona poslednjih godina piše krimi romane pod pseudonimom Robert Galbrajt. Kada je objavila prvi roman “Zov kukavice”, želela je da se nikada ne sazna o tome da ga je ona napisala. Galbrajta je predstavila kao ratnog veterana koji je dugo radio sa obaveštajnim službama. Međutim, informacija je procurila ubrzo nakon objavljivanja. Takođe, naučnici su tada anlizirali pisanje u “Zovu kukavice” i romanu Dž. K. Rouling “Upražnjeno mesto” i naišli na niz paralela. Videlo se da je reč o potpuno istom stilu. Tek tada je priznala da je ona Robert Galbrajt, i dalje objavljuje krimi romane pod tim imenom. Pseudonim je nastao kao kombinacija imena Robert F. Kenedi i imena koje smislila kada se igrala kao mala devojčica – Ela Galbrajt.



Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar