OPASNO

Đaci koji preleže KORONU “na nogama”, imaće problem u 30. godini! Dr Tatjana izgovorila ALARMANTNE reči

Najbolje je da deca preventivno odleže korona virus i čuvaju se neko vreme nakon zaraze

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić, Privatna arhiva

U prve dve nedelje nastave u školama virusom korona zaraženo je 52 đaka i 20 zaposlenih, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete. U ovom trenutku, prema rečima lekara, najvažnije je da virus ne ošteti nezrela dečja pluća koja se još razvijaju.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže za Objektiv.rs da virus mora da se leči i kada su simtomi  minimalni, jer kod dece može da dođe do posledica koje će biti vidljive tek u njihovoj 30. ili 40. godini.

Bez sporta čak i ako se dobro osećaju

Potrebno je, naročito kod adolescenata, da se virus isprati od početka do kraja, kaže dr Tatjana Radosavljević.

“Nije dobro da preleže kovid na nogama, bez obzira na to što se dobro osećaju inemaju simtome. Oni često misle da mogu da nastave da žive normalno, ali moraju da znaju da fizička aktivnost i sport u tom periodu mogu da budu naročito opasni”.

Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Promene vidljive samo skenerom

Pacijent mi je bilo dete od 14 godina koje nije imalo nikakve simtome, ali je imalo promene na plućima, kaže dr Tatjana Radosavljević.

“Postoje čak i promene koje nisu vidljive ni rendgenom, već isključivo skenerom. Ali, kako ne bismo trinaestogodišnjake i četrnaestogodišnjake podvrgavali snimanju skenerom, najbolje je da preventivno odleže korona virus i čuvaju se neko vreme nakon zaraze”.

Opasno za nezrela pluća

Retko je, gotovo nemoguće, da se korona virus zadrži samo u gornjim disajnim putevima da ne pređe na pluća.

“Kada su pluća još nezrela i dođe do upale, takvo zapaljenje mora pažljivo da se leči. Samo jedna kovid infekcija koja se ne tretira može da ošteti razvoj pluća kod školaraca kojima se ovaj organ nije potpuno razvio”, objašnjava pulmolog.

Foto/Youtube/Printscreen, dr Tatjana Radosavljević

Tinejdžeri su buntovni, ali nisu nerazumni

U ovom trenutku, najvažnije je podići svest školaraca o tome da kovid za njih nije bezazlen i da treba da se testiraju ukoliko imaju bilo kakvu sumnju da su zaraženi.

“Tinejdžeri jesu buntovni, ali nisu nerazumni. Očekuje se od roditelja, škole i zdravstvenog sistema da im objasne zašto je opasno trčati, ići u školu i biti aktivan dok ste kovid pozitivni, ma koliko dobro da se osećate.”

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (1)

Ostavi komentar

  1. Bravo,treba više informacija o tome kako se ponašati posle preležanog virusa ,ovog a i drugih.Posledice su za nekoga fatalne.Ali ko te pita ako posle dve nedelje bolovanja moraš da ideš da radiš i fizički teške stvari.Mnogo smo neobavešteni.

    Odgovori

Ostavite komentar