KAKVA MAŠINA! Trideset godina trunuo u ambaru, pa prodat za 180.000 evra (VIDEO)

Četvorotočkaš je u prilično lošem stanju, koje će zahtevati dosta ulaganja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Printscreen Youtube / GraysOnline

Možda ne toliko raznovrsna kao američka “muscle car” scena, ali i australijska automobilska industrija imala je šta da ponudi tokom ’70-ih godina, a neki od modela danas su izuzetno tražena roba.

Naročito je popularan Fordov model Falcon, koji se dodatno proslavio “ulogom” u kultnoj seriji filmova “Mad Max” (Pobesneli Maks), gde je Falcon XB Coupe maestralno odigrao ulogu V8 Interceptora.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj put, nije u pitanju baš toliko egzotičan primerak, ali je njegov blizak “rođak” – Falcon XA GT iz 1973. godine, čiji je prvi i jedini vlasnik do sada, još davne 1988. “parkirao” automobil u garažu/ambar, budući da je osiguranje za ovaj model bilo preskupo da bi se vozio u redovnom saobraćaju.

Specijalan paket

Ne želeći da ga ikome proda, vlasnik je preminuo prošle godine, u decembru, a automobil je stigao na Gray’s Online aukciju, gde je ubrzo prodat, i to za 300.909 australijskih dolara, što otprilike izađe oko 181.000 evra!

Da ovo ipak nije tek tako “naduvana” cena potkrepljuje i činjenica da je ovo jedan od samo tri Falcon XA GT proizveden u narandžastoj tzv. McRobertson’s Old Gold boji, a uz to opremljen i prilično retkim Regular Production Option (RPO) 83 paketom.

Printscreen Youtube / GraysOnline

Ovaj paket opreme visokih performansi, prvobitno je bio namenjen za Falcon GT Phase IV, ali je nakon otkazivanja tog projekta, završio kao “opcija” za ovaj model, i to svega na oko 260 vozila (120 kupea i 139 limuzina).

U zapuštenom stanju

Ispod “haube” nalazi se snažni V8 motor zapremine 351 kubni inč, odnosno 5,8 litara koji oslobađa oko 300 KS, a od samo tri proizvedena narandžasta Falcon XA GT, jedini je “uparen” sa 4-stepenim manuelnim menjačem.

Nažalost, kao što se može primetiti, automobil je u prilično zapuštenom stanju koje će zahtevati dosta ulaganja, kao i trud i vreme da bi se vratio ne samo u vozno stanje, već i u primerak koji opravdava visoku cenu postignutu na aukciji.



Izvor: TopSpeed.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar