Vrtoglavica, glavobolja… Evo koji su simptomi SUNČANICE i šta ODMAH morate da uradite ako je imate

Bitno je preduzeti hitne korake, pošto ovo stanje nije uopšte naivno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Barni1

Kao posledica izlaganja visokim temperaturama, odnosno sunčevoj toploti može da nastane vrlo ozbiljno zdravstveno stanje, poznato kao sunčanica.

Simptomi koji ukazuju na sunčanicu su glavobolja, vrtoglavica, nemir, temperatura lica i tela veća od 38,9 stepeni.

Od kasnijih simptoma može se javiti zujanje u ušima i problemi sa vidom.

Ukoliko mislite da ste vi ili neko u vašoj blizini dobili sunčanicu, bitno je preduzeti hitne korake.

Foto/Pexels.com/cottonbro

1. Potrebno je da se osoba koja ima simptome sunčanice smesti u hladovinu i da se sve nepotrebne stvari sklone sa tela, kao što su čarape, cipele i šešir. Takođe, treba rashladiti osobu umereno hladnom vodom i staviti mokar peškir oko vrata, na prepone i ispod pazuha.

2. Veoma je važno da se osoba odmah smesti u  krevet u najkraćem mogućem roku. Ako je osoba bez svesti, okrenite je na levu stranu sa savijenom levom nogom, kako bi proradila cirkulacija, piše Zadovoljna.

3. U ovim trenucima je bitno da se pije slana voda, a najbolje je 1 kašika soli na 1 decilitar vode, kako bi se povratili izgubljeni elektroliti u telu. Ne bi trebalo da je pijete prebrzo da ne dođe do šoka i povraćanja.

4. Takođe je dobro da se pije mleko sa više mlečne masti. Popijte 2 do 3 čaše takvog mleka ili jogurta razrađenog sa malo vode. Tako ćete rashladiti telo i sprečiti rast temperature.

Foto/Pexels.com/Leah Kelley

5. Kada se osoba malo rashladila, ukoliko ima snage, nije loše ni da se istušira hladnijom vodom.

6. Osoba koja dobije sunčanicu, može da dobije i napad panike, pa je važno da se ostane miran i da se diše duboko. Anksioznost će samo ubrzati pumpanje krvi i dodatno podići telesnu temperaturu.

7. Ukoliko je potrebno pozovite hitnu pomoć ili se obratite lekaru.  To uraditi ako glavobolja, vrtoglavica, uznemirenost i crvenilo traje duže od jednog sata.

Foto/Pexels.com7Andrea Piacquadio

Nakon sunčanice se obično javljaju: glavobolja koja može potrajati danima, preostljivost na zvučne i vizuelne nadražaje, šum u ušima i razdražljivost.

Kako biste sprečili pojavu ovog stanja, bitna je prevencija, odnosno da se pridržavate uputstava stručnjaka, da se bez preke potrebe, tokom izuzetno toplih dana ne izlažete suncu u periodu od 10 do 17 časova.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar