Da li je omekšivač zaista toliko štetan? Večiti rat između industrije i milenijalaca (FOTO)

Omekšivač tkanina je još jedna žrtva u sagi o "industrijama koje milenijalci ubijaju"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanya Rozhnovskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Pre pedeset godina, kada je deterdžent za pranje veša bio manje efikasan i činio da odeća bude gruba i neudobna, pojavili su se omekšivači da spasu stvar. Ali današnji moderni deterdženti odlično čiste i omekšavaju odeću, pa je pitanje – da li nam zaista treba i taj dodatni korak? Ako pitate milenijalse, većina će reći ne. U stvari, omekšivač tkanina je još jedna žrtva u sagi o “industrijama koje milenijalci ubijaju”.

Više štete nego koristi

Neke kompanije tvrde da milenijalci “ni ne znaju čemu taj proizvod služi“, a iako nedostatak znanja o pranju veša može objasniti pad prodaje tečnog omekšivača, moguće je da se pravi razlog to što se mlađe generacije odlučuju da ga ne kupuju odnosi na zdravlje i sigurnost. U poslednjoj deceniji se pojavljuje sve više dokaza i istraživanja koja otkrivaju da omekšivači tkanine mnogo više štete našoj odeći, okolini, pa i zdravlju, nego što nam koriste.

Šteti vašoj odeći

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da iako tečni omekšivač čini da vam odeća izgleda bolje, zapravo oštećuje materijal.
U osnovi, omekšivač tkanine deluje tako što pravi tanki, voštani sloj na materijalu. Ovaj sloj mora biti otporan na vodu kako se ne bi isprao tokom procesa pranja, što vašu odeću čini mekšom, ali isto tako manje sposobnom da upija vodu i deterdžent za pranje veša. To zapravo otežava čišćenje vaše odeće koja vremenom može početi da miriše loše. Ovo se posebno odnosi na prirodna vlakna poput pamuka, konoplje i bambusa. Sintetički materijali takođe ne reaguju dobro na omekšivač, a na materijalu mogu ostati tragovi koji izgledaju ružno i zadržavaju neprijatne mirise.

Šteti životnoj sredini

Taj voštani premaz morao je doći odnekud, a na žalost to „negde“ je mešavina hemikalija na bazi nafte koja je nerazgradiva.
Omekšivači tkanine sadrže kvarternarna amonijumska jedinjenja, zvana i „Quats“, koja su odgovorna za to da odeća postane lepa i meka čim izađe iz mašine. Međutim, za ova jedinjenja se zna da su toksični za vodene organizme, poput riba. „Quats“ narušavaju strukturu i funkciju škrga, otežavajući ribama da dišu i na kraju ih guše.

Druga hemikalija koja se obično nalazi u omekšivaču tkanina je glutaral, takođe poznat kao glutaraldehid, za koji se takođe zna da je toksičan za ribe i druge vodene organizme.

Ublažite simptome: Ove ČETIRI GREŠKE pravimo kada imamo ALERGIJU

Šteti vašem zdravlju

Ne iznenađuje da su hemijska jedinjenja koja su smrtonosna za ribu štetna i za ljude. Poznato je da “Quats“ izazivaju astmu, a neka istraživanja ukazuju na to da mogu biti štetni i za naš reproduktivni sistem.

Fabrički omekšivači za tkanine imaju i mirise, koji mogu da sadrže više od tri hiljade sastojaka, uključujući i ftalate, za koje se zna da su štetni za zdravlje ljudi, posebno za reproduktivno zdravlje muškaraca. Galaksolidi su sintetički mošusi, takođe čest sastojak omekšivača, koji se tokom vremena nakupljaju u telu. Konzervansi i boje takođe predstavljaju zdravstvene probleme. Metilisotiazolinon je uobičajeni konzervans u omekšivačima i prijavljeno je da je kožni alergen. A sećate se glutarala? Onog koji ubija ribu? Takođe izaziva astmu i kožne alergije kod ljudi.

Alternative za kupovne omekšivače

Realnost je da vam uopšte ne treba omekšivač. Vaša odeća možda neće biti toliko meka kao nekada, pogotovo ako je sušite na žici, ali to se može popraviti prilično bezbolno. Ako koristite sušilicu, možete pokušati sa kuglicama od vune ili filca ili kuglicama napravljenim od aluminijumske folije. Pored toga, možete dodati jednu šolju belog sirćeta u ciklus ispiranja.

Ne bacajte ih! Ovi delovi VOĆA i POVRĆA pomažu protiv različitih BOLESTI i TEGOBA

Omekšivač možete da napravite i sami sledeći ovaj recept: Sastojci:

• 2 šolje gorke soli ili grube morske soli
• 20 do 30 kapi esencijalnog ulja (nana ili lavanda na primer)
• 1/2 šolje sode bikarbone

Uputstvo:

1. Koristeći veliku posudu ili šerpu, prvo pomešajte esencijalna ulja sa gorkom soli, a zatim umešajte sodu bikarbonu.
2. Sipajte smesu u posudu sa čvrsto prijanjajućim poklopcem.

Druga opcija je da se uputite u najbližu prodavnicu zdrave hrane, koja prodaje i stvari za domaćinstvo. Svakako će imati organske, prirodne alternative tradicionalnom omekšivaču. Samo pažljivo pročitajte nalepnice i pazite na sastojke poput disterildimonijum-hlorida, dietil-ester-dimetil-amonijum-hlorida, varijante hidroksietil-metil-amonijum-metil-sulfata ili nejasnih izraza „biorazgradljivi agensi“ i „kationski površinska aktivna sredstva“.

Važno je zapamtiti da se zdravlje ne odnosi samo na hranu koju jedete i vreme koje trožite na vežbanje, već i na mnoge druge faktore i toksina koji stižu iz okruženja, tako da o tome treba da vodite računa ako želite dug i zdrav život.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar