Ne bacajte ih! Ovi delovi VOĆA i POVRĆA pomažu protiv različitih BOLESTI i TEGOBA

Zdravlje nam je na dohvat ruke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Većina ljudi uglavnom ima običaj da baci koru, semenke ili lišće određenog voća i povrća, ne znajući da su ti delovi izuzetno bogati vlakanima i vitaminima.

Evo na koje sastojke voća i povrća posebno treba da obratite pažnju.

Foto/Pixabay.com

Kora lubenice

Beli deo kore sadrži aminokiselinu L-citrulin koja pospešuje izbacivanje toksina iz krvi. Takođe, ova aminokiselina poboljšava telesnu izdržljivost i ublažava bolove u mišićima. Zato se preporučuje svima koji redovno treniraju.

Lišće rotkvice

Iako su se rotkvice u početku uzgajale zbog lišća, vremenom je plod dobio vodeću ulogu. Lišće je, iako zanemareno, neprikosnoveni  izvor vlakana, kalcijuma i vitamina A i K. Može se dodati salatama ili spremati kao prilog uz glavno jelo.

Foto/Pixabay.com

Kora krompira

Bogata je vitaminima B i C, kalcijumom i kalijumom koji izgrađuju kosti, koži daju zdraviji sjaj i čuvaju zdravlje mišića. Krompir je najbolje pripremati u rerni, jer tako zadržava najviše hranljivih sastojaka.

Lišće repe

Baš kao i lišće rotkvice, i lišće repe obiluje vitaminom A i K neophodnim za zdravlje očiju i pravilno zgrušavanje krvi. Takođe je odličan izvor vlakana i kalijuma. Ima ljutkasto-slatki ukus i priprema se kao dodatak glavnom jelu.

Foto/Pixabay.com

Pomorandžina kora

Bogata je hranjivim sastojcima koji snižavaju količinu kolesterola u krvi bolje od pojedinih lekova, otkrila je američka studija. Ona pomaže kod probavnih problema, a flavoni kojima obiluje štite od bolesti srca i upala. Pomorandžina kora može se dodavati kolačima i salatama. Preporučuje se da se dobro operei i kako bi se sprali pesticidi.

Kora jabuke

Preporuka je da se svaki dan pojede dve do tri šoljice povrća i dve šoljice voća. Bilo bi lakše postići preporučeni dnevni unos da se svaki dan ne bacaju delovi namirnica bogati vlaknima i nutrijentima kao što je kora jabuke, upozoravaju nutricionisti. Kora obiluje vitaminima, ali i antioksidansom kvercetinom koji pomaže u borbi sa Alchajmerovom bolešću i i poboljšava funkciju pluća.

Foto/Pixabay.com

Semenke bundeve

Jednako su zdrave kao i sam plod. Pola šoljice semenki sadrži preporučeni dnevni unos magnezijuma, koji čuva zdravlje srca i štiti od osteoporoze i glavobolja. Semenke su dobar izvor proteína i fitosterola koji snižavaju loš holesterol. One pomažu u regulaciji šećera u krvi, ublažavaju simptome menopauze i podstiču bolje raspoloženje.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

5 LOŠIH NAVIKA u ishrani koje mogu da vam UNIŠTE IMUNITET

NE LOŽITE SE, BUDITE REALNI: Koliko kilograma zaista možemo da izgubimo za nedelju dana?



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar