Stručnjaci UPOZORAVAJU: Ne uzimajte HLOROKIN, može da dovede do TEŠKIH POSLEDICA

Neželjena dejstva leka koji je postao popularan u jeku pandemije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

U javnosti se u poslednje vreme dosta spekulisalo o potencijalnim lekovima koji bi mogli da se koriste u borbi protiv koronavirusa.

Prva uspešna primena hlorokina je dobila dosta publiciteta, ali su usledili i slučajevi da građani sami uzimaju ovaj lek nadajući se da može delovati i kao preventiva.

Od stručnjaka stižu upozorenja da ne postoji nikakvo zaštitno dejstvo ovog leka, koji se inače koristi protiv malarije, već su čak mogući i kontraefekti.

Zbog toga je krajem aprila reagovala i Evropska medicinska agencija (EMA) koja opominje čak i lekare na rizike koje ovakva terapija može da nosi, piše Lepa&Srećna.

Foto/Pixabay.com

“Hlorokin i hidroksihlorokin mogu potencijalno izazvati probleme sa srčanim ritmom, a oni se posebno mogu pojačati ako se kombinuju sa drugim lekovima, poput antibiotika azitromicina, koji slično deluje na srce”, navodi se u saopštenju EMA.

Skorašnja istraživanja su pokazala da je došlo do ozbiljnih tegoba, a u nekim slučajevima čak i do smrtnog ishoda, jer je uzeta visoka doza hlorokina ili hidrohlorokina ili su oni kombinovani sa antibiotikom azitromicinom, ističe se.

Trenutno su hlorokin i hidrohlorikin odobreni za lečenje malarije i nekih autoimunih oboljenja.

Međutim, uz nuspojave u radu srca, oni mogu izazvati i tegobe vezane za rad jetre i bubrega, oštećenje nervnih ćelija i hipoglikemiju (pad šećera u krvi).

Foto/Pixabay.com

Od početka pandemije se ovi lekovi koriste i za lečenje pacijenata obolelih od COVID-19, pa se zato prati njihova upotreba u kliničkoj praksi.

Zbog ograničenih podataka, još nije moguće izvući neke zaključke, pa se zato čak i u uslovima profesionalne, medicinske nege i nadzora preporučuje stalno praćenje pacijenata zaraženih koronavirusom kojima se daje ova terapija.

Lekari i ostali medicinski radnici podsećaju da svaku sumnju na nuspojave treba da prijave svojim nacionalnim regulacionim telima.

EMA upozorava da se ovi lekovi nipošto ne smeju koristiti bez recepta niti bez lekarskog nadzora.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Majka dvoje dece pije BIZARAN napitak protiv korone: Glavni sastojak “cedi” iz tela svog dečka!

Otkriveno kako korona utiče na PUŠAČE: Rezultati istraživanja šokirali naučnike



Izvor: Objektiv.rs, lepaisrećna

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar