Odabir povrća bogatog hranjivim stvarima posebno je važan sada, kada je upitno da li je nešto i koliko zdravo za naš organizam.
Povrće je izvrstan izbor za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi i zdravu ishranu jer daje osećaj sitosti i bogato je hranjivo brojnim stvarima.
Umesto da jedemo prazne ugljene hidrate poput belo pirinča i testenine, možemo odabrati povrće s visokim udelom vlakana, poput lisnatog zelenog povrća i povrća bez skroba.
Ovo povrće sadrži malo kalorija, a puno hranjivih stvari.
Dakle, ako želimo pored toga i da prištedimo, smrznuto povrće je praktičan izbor.
Dijetetičarka Džordan Hil posebno preporučuje smrznuti brokoli, kelj i boraniju jer tvrdi da doprinose poboljšanju kontrole šećera u krvi.
“Ove tri vrste povrća bogate su vlaknima, što usporava probavu i pomaže u kontroli šećera u krvi”, rekla je za Parade.
Dijetetičarka Stejsi Vudson takođe preporučuje brokoli kao “savršen izvor vitamina C i kalijuma” koji jačaju imunitet i pomažu kod hroničnih bolesti.
Hil savetuje da izbegavamo povrće s visokim udelom skroba, poput krompira i kukuruza, jer ono može da podigne nivo šećera u krvi.
“Povrće poput kukuruza ima veći učinak na šećer u krvi, dakle, najbolje je kombinovati ga s nemasnim proteinima ili povrćem bez skroba”, ističe.
Takođe, prilikom kupovine smrznutog povrća važno je birati opcije bez dodataka soli, šećera ili masnoća.
“Smrznuto povrće može imati više hranjivih stvari jer se bere u sezoni i odmah zamrzava kada je na vrhuncu kvaliteta”, zaključila je Hil.
Komentari (0)