Zdravlje na tanjiru: Evo kako da kombinujete papriku i pasulj da biste smršali (JELOVNIK)

Evo kako bi mogla da izgleda dijeta sa pasuljom i paprikom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ Youtube/ Jelena Jela Petrovic

Domaći pasulj i paprika uveliko se prodaju po pijacama i prodavnicama i zato je ovo vreme idealno da ishranu obogatite s ove dve zdrave namirnice i rešite se viška kilograma.

Pasulj je veoma bogat vitaminima i mineralima, vlaknima, sporo se vari i sadrži vrlo malo kalorija. Osim toga, odlična je zamena za meso, snižava holesterol i stabilizuje šećer u krvi. Iz ovih razloga nećete da pogrešite i ako vam se u nekom periodu pasulj nađe na trpezi za ručak svaki dan.

Da bi užitak uz jela od pasulja bio kompletan dopinite ga paprikom kao salatom. Pored toga što daje specifičan ukus hrani, pridaje joj se i mnoštvo lekovitih osobina. Koristi se kako u prevenciji, tako i u lečenju nekih zdravstvenih problema, među kojima se ističe rešavanje digestivnih problema, antiinflamatorna, antivirusna, antibakterijska i antigljivična dejstva, poboljšavanje cirkulacije, a ispituje se i potencijalno dejstvo paprike na smanjenje ćelija raka.

Bez obzira koju sortu pasulja ili paprike izaberete, nećete da pogrešite. Slobodno možete da se rukovodite ličnim ukusom.

Evo kako bi mogla da izgleda dijeta sa pasuljom i paprikom:

PONEDELjAK

Doručak: dva barena jajeta, crvena paprika pečena u rerni i kriška crnog hleba

Užina: voće po izboru

Ručak: čorbast pasulj sa svežom paprikom

Večera: 60 g mladog sira, kriška hleba i sveža paprika

UTORAK

Doručak: pašteta od pasulja, kriška hleba i sitno seckana crvena paprika

Užina: voće po izboru

Ručak: čorbast pasulj sa pečenim paprikama, začinjenim po ukusu

Večera: salata od sitno seckane paprike, barenog pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka, začinjena po želji

SREDA

Doručak: salata od kockica integralnog hleba, sveže paprike, paradajza, rukole i pečenice

Užina: voće po izboru

Ručak: prebranac i salata od paprike

Večera: paprika punjena sirom zapečena u rerni, kriška hleba

ČETVRTAK

Doručak: kajgana od dva jajeta, kriška ražanog hleba i sveža paprika

Užina: voće po izboru

Ručak: pasulj sa kobasicom i salata od sveže pomalo ljute paprike

Večera: sardina, kriška integralnog hleba i sveža paprika

PETAK

Doručak: pašteta od pasulja sa dosta belog luka i peršuna i sveža paprika

Užina: voće po izboru

Ručak: prebranac i salata od paprike

Večera: kriška ražanog hleba i 60 g mladog sira, salata od paprike



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar