Domaći pasulj i paprika uveliko se prodaju po pijacama i prodavnicama i zato je ovo vreme idealno da ishranu obogatite s ove dve zdrave namirnice i rešite se viška kilograma.
Pasulj je veoma bogat vitaminima i mineralima, vlaknima, sporo se vari i sadrži vrlo malo kalorija. Osim toga, odlična je zamena za meso, snižava holesterol i stabilizuje šećer u krvi. Iz ovih razloga nećete da pogrešite i ako vam se u nekom periodu pasulj nađe na trpezi za ručak svaki dan.
Da bi užitak uz jela od pasulja bio kompletan dopinite ga paprikom kao salatom. Pored toga što daje specifičan ukus hrani, pridaje joj se i mnoštvo lekovitih osobina. Koristi se kako u prevenciji, tako i u lečenju nekih zdravstvenih problema, među kojima se ističe rešavanje digestivnih problema, antiinflamatorna, antivirusna, antibakterijska i antigljivična dejstva, poboljšavanje cirkulacije, a ispituje se i potencijalno dejstvo paprike na smanjenje ćelija raka.
Bez obzira koju sortu pasulja ili paprike izaberete, nećete da pogrešite. Slobodno možete da se rukovodite ličnim ukusom.
Evo kako bi mogla da izgleda dijeta sa pasuljom i paprikom:
PONEDELjAK
Doručak: dva barena jajeta, crvena paprika pečena u rerni i kriška crnog hleba
Užina: voće po izboru
Ručak: čorbast pasulj sa svežom paprikom
Večera: 60 g mladog sira, kriška hleba i sveža paprika
UTORAK
Doručak: pašteta od pasulja, kriška hleba i sitno seckana crvena paprika
Užina: voće po izboru
Ručak: čorbast pasulj sa pečenim paprikama, začinjenim po ukusu
Večera: salata od sitno seckane paprike, barenog pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka, začinjena po želji
SREDA
Doručak: salata od kockica integralnog hleba, sveže paprike, paradajza, rukole i pečenice
Užina: voće po izboru
Ručak: prebranac i salata od paprike
Večera: paprika punjena sirom zapečena u rerni, kriška hleba
ČETVRTAK
Doručak: kajgana od dva jajeta, kriška ražanog hleba i sveža paprika
Užina: voće po izboru
Ručak: pasulj sa kobasicom i salata od sveže pomalo ljute paprike
Večera: sardina, kriška integralnog hleba i sveža paprika
PETAK
Doručak: pašteta od pasulja sa dosta belog luka i peršuna i sveža paprika
Užina: voće po izboru
Ručak: prebranac i salata od paprike
Večera: kriška ražanog hleba i 60 g mladog sira, salata od paprike
Komentari (0)