Srpski đaci zasijali na Olimpijadi: Mladi fizičari i matematičari spremni za svetska takmičenja, izabrana najbolja ekipa

Ovo je bila samo priprema za Svetsko takmičenje iz matematike, koje će se ove godine održati u julu u Velikoj Britaniji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
matematička gimnazija
Foto: Wikimedia

Srpska matematička olimpijada po 18. put održana je 3. i 4. aprila 2024. godine, u prostorijama Matematičke gimnazije u Beogradu. Na osnovu rezultata SMO, odabrana je ekipa koja je predstavljala Srbiju na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Ekipu čine Gvozden Lapčević i Novak Despotović, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, koji su na SMO osvojili prvu nagradu, zatim Strahinja Svrzić, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, kao i Mihailo Jančević, Stefan Šebez i Stevan Radivojević, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.

Kako navodi predsednik Društva matematičara Srbije Miroslav Marić, ovo je bila samo priprema za Svetsko takmičenje iz matematike, koje će se ove godine održati u julu u Velikoj Britaniji.

– Veoma je važno da na ovaj način podižemo svest o prirodnim naukama. Mi smo mala zemlja koja ima izuzetne uspehe, a naši đaci putem ovih takmičenja dobijaju priliku da se dokažu i da obezbede sebi mesta na nekim od najprestižnijih svetskih univerziteta. Uvek im znači da donesu neko srebro ili zlato, a posle toga dolazi i medijska pažnja i sve je to jedna jako lepa slika o našim đacima i njihovim uspesima kada su u pitanju prirodne nauke – naveo je on.

Važno pridavati značaj prirodnim naukama

Pored matematičke, održana je i fizička olimpijada, a mesto na Međunarodnoj olimpijadi uspeli su da pribave Tadija Jelesijević iz Gimnazije u Kruševcu, Janko Popović, Andrej Drobnjaković i Mihailo Jančević iz Matematičke gimnazije u Beogradu, kao i Filip Golubović iz Gimnazija “Svetozar Marković” u Nišu.

Predsednik Društva fizičara Srbije Bratislav Obradović naveo je za “Blic” da se đaci pripremaju na fakultetu, te da ih čeka Svetska olimpijada u Iranu.

– Važno je da se prida značaj prirodnim naukama, jer uglavnom narodi koji osvajaju najviše zlatnih medalja iz fizike imaju i najrazvijeniju tehnologiju. Recimo, Kinezi. Oni stalno osvajaju zlato i tehnološki su veoma razvijeni. Zato je bitno da imamo mnogo jakih medalja kako bismo sebi obezbedili neku tehnološku budućnost. Za sada, najbolji na Balkanu su Rumuni – rekao je Obradović.

Kako kaže, srpski đaci najčešće osvajaju bronzu i srebro, ali umeju da zablistaju i sa nekim zlatom.

Kako bi pripomogla popularizovanju prirodnih nauka i pružila podršku matematičarima i fizičarima, kompanije NIS pokrenula je program “Energija znanja” koji traje još od 2012. godine. Kroz njega, ostvaruje se saradnja sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar