Glavobolja za našeg selektora! Piksi će morati da krati spisak: Neko zvučno ime će propustiti EURO

Ima još vremena, ali selektor neće imati lak posao kada je u pitanju izbor

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/YT/FSS

Za selektora Orlova je prošlog meseca kao grom iz vedra neba došla odluka UEFA da na spisak igrača na EURO može da se stavi “samo” 23 fudbalera, odnosno trojica manje u odnosu na Mundijal u Kataru i ono za šta se borio Piksi kod vrhovnih čelnika fudbala. Krovna evropska fudbalska organizacija ponovo se vodila surovim načelima i ostala pri starim pravilima, ne mareći za gust raspored utakmica tokom prvenstva Evrope, niti vapaj selektora.

I upravo će Stojković bio na mukama kao nikad ranije jer će morati da lomi preko kolena, baš onako kako ne voli. Činjenica je da za Katar nije bilo iznenađenja, da se vodio pravljenjem spiska kako bi svaki navijač u našoj zemlji to uradio, ali je i imao lakši zadatak zbog dubine tima izazvane odlukom FIFA.

Sada će morati da krati spisak, koji je taj širi dodatno proširio posle Katara na imena poput Lazara Samardžića, uz još nekoliko mlađih (Petar Ratkov, Mihajlo Ilić, Stefan Mitrović…).

Prilično težak posao za Stojkovića i već sada najava da će neko bitno ime da otpadne sa spiska Srbije. Neko koje je već imalo ozbiljnu ulogu. Naravno, ima još vremena do sledećeg leta, ostaje da se vidi forma svih, koliko su zdravi i još mnogo toga, ali selektor već sada mora da bije glavu oko te teme.

Čini se da će Piksi najmanje problema imati oko golmana, s tim da će morati da se odrekne jednog iako je navikao na četvoricu. Gledajući poslednji spisak, na kojem ponovo nije bilo Vladana Kovačevića zbog problema sa papirologijom iz FIFA, na pol poziciji su Vanja Milinković-Savić, Predrag Rajković i Đorđe Petrović (Čelsi), dok “visi” Boris Radunović.

I onda sledi pregršt igrača iz defanzive. Ne znamo koja linija će najviše da trpi spisak, ali na prvi pogled deluje da će Piksi da saseče jedno ime sa krila na kojem je siguran Filip Kostić. Veruje se da će imati jednu alternativu između Mihajla Ristića, Alekse Terzića i Filipa Mladenovića, koji se čini na “polu”.

Sigurni su Nikola Milenković, Nemanja Gudelj, sve bolji Miloš Veljković, Strahinja Pavlović i Strahinja Eraković, a konkurenciju je dodatno zaoštrio Srđan Babić koji je golom doneo plasman na EP i to tako što se iznenađujuće našao u startnoj postavi. Zebnju će da ima mladi Mihajlo Ilić, pored još Erhana Mašovića koji je preskočio oktobar i novembar.

Da ne pričamo o Darku Lazoviću koji je na klackalici od 29 imena, a kamoli sada. Na desnoj strani je “blindiran” Andrija Živković i tu nema zbora.

Svi znamo da Srbija u srcu veznog reda ima mnogo igrača sličnog profila, a sada će neko od njih morati da ispadne. Poverenje do sada imaju Sergej Milinković-Savić, Saša Lukić, Ivan Ilić i Nemanja Maksimović, na tom mestu može da odgovori i Gudelj, ispred takođe Samardžić, što znači da ugroženi mogli da budu Filip Đuričić, pored već nepozvanih Marka Grujića, Uroša Račića…

Upravo tu negde bi moglo da se traži potencijalni šok kojem će morati da se vodi Piksi zbog skraćene rotacije jer mora da vodi ofanzivce poput Nemanje Radonjića (pokriva desnu stranu), naravno kapitena Dušana Tadića, dok će da strepe Stefan Mitrović i Mijat Gaćinović.

Nova glavobolja Piksija čeka u napadu, tamo gde smo najjači. Nema dileme da su Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, uz Tadića, glavna pokretačka snaga tima i neće biti upitni, samo da su zdravi i 100 odsto spremni, za razliku od Mundijala.

Uglavnom je Piksi vodio trojicu napadača, a sada je na spisku bio debitant Petar Ratkov ispred Luke Jovića. Veliko je pitanje da li će obojica moći da idu u Nemačku, što znači da bi Stojković mogao da se odrekne nekog iz druge linije, što je već sada teško.

Da ne pričamo da iz senke se potencijalno nadaju Dejan Joveljić i Đorđe Jovanović, koji su već dobijali pozive, ali bi bilo pravo iznenađenje da se u ovakvoj konkurenciji izbore na konačnih 23.

Bilo kako bilo, Piksi će imati vremena da dobro razmisli o brojnim opcijama, takođe možda o nekim momcima s dvojnim državljanstvom, sve do marta kada je sledeća akcija, a posle toga sledi glazura. Do prošlog meseca se mislilo da neće morati da previše mozga oko konačnog sastava, kao što nije pred Katar, ali će ipak morati.Izvor: Objektiv.rs, Sportal.blic.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar