Ovo je “caka” profesionalnih kuvara za zapečeni karfiol! Jedna stvar daje novu dimeziju jelu (RECEPT)

Samo jednu stvar dodajte u preliv za zapečeni karfiol i osetićete razliku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/lauracuriacu

Karfiol je zdrava, niskokalorična namirnica koju jednostavno volite ili ne volite.

Foto: Pexels/Engin Akyurt

Verujemo da većina vas spada u grupu ljubitelja karfiola i da ga priprema na razne načine – od čorbi, “pirea” od karfiola, pohovanog…

Jedan od najomiljenijih i najjednostavnijih načina za pripremu ovog povrća je onaj kada ga zapečete u rerni. Postoji nebrojeno varijanti za ovako pripremljen karfiol, zapravo tajna je u tome da možete da dodajete apsolutno sve što volite – sir, slaninicu, pavlaku, jaja…

Mi vam ovog puta donosimo jednu caku profesionalnih kuvara, pomoću koje zapečeni karfiol dobija poseban šmek.

“Ukrali” smo ovu caku od kuvara i isprobali je, i  verujte da je jako dobra, a sva tajna je u limunu.

Evo recepta, pa probajte i javite nam utiske u komentarima:

Sastojci:

1 glavica karfiola, razdvojena na cvetove
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
1 limun, kora i sok
1/2 šolje parmezana, narendanog
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike svežeg peršuna, sitno seckanog (za garnirung)

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C.

Na velikom plehu obloženom papirom za pečenje, rasporedite cvetove karfiola. Pokapajte ih sa 2 kašike maslinovog ulja, posolite i pobiberite po ukusu. Pecite karfiol u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta ili dok ne postane zlatno smeđ.

Dok se karfiol peče, pripremite preliv. U maloj činiji, pomešajte koricu i sok od limuna, parmezan, beli luk, i malo maslinovog ulja. Promešajte dok se sve dobro sjedini.

Kad je karfiol gotov, izvadite ga iz rerne i prelijte prelivom od limuna i parmezana. Vratite u rernu i pecite još 5-7 minuta ili dok se preliv blago ne zapeče i postane zlatno-smeđ.

Poslužite pečeni karfiol sa prelivom od limuna i parmezana, posut svežim peršunom.

Ovaj recept će vam pružiti ukusan obrok sa karfiolom koji je pun arome i teksture. Možete ga poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz neki drugi protein po vašem izboru. Uživajte!

Fantastičan prilog uz bilo koje meso: Zaboravite krompir, napravite pire od karfiola (RECEPT+VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar