Osuđeni hrvatski ratni zločinac zbog ubistva Srbina mora da plati 65.000 evra

Petra Slijepčevića (66) Marić je likvidirao hicima u trbuh, u oktobru 1991. u porodičnoj kući u selu Rastovcu kraj Grubišnog Polja, i to pred očima njegove supruge Ane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Osuđeni za ratni zločin Veljko Marić prema presudama Opštinskog suda u Bjelovaru mora državi Hrvatskoj da plati 486.356 kuna koje je država kao odštetu isplatila supruzi i deci ubijenog srpskog civila Petra Slijepčevića, piše Jutarnji list.

Petra Slijepčevića (66) Marić je likvidirao hicima u trbuh, u oktobru 1991. u porodičnoj kući u selu Rastovcu kraj Grubišnog Polja, i to pred očima njegove supruge Ane.

Većina dosuđenog iznosa, 461.000 kuna, još je nepravomoćna jer je Marić uložio žalbu na rješenja Općinskog suda u Bjelovaru, a manji je dio, 25.356 kuna, pravomoćan.

Naime, nakon pravosnažne presude kojom je utvrđeno da je pripadnik vojske ili policije počinio ratni zločin, a Marić je bio pripadnik vojske, porodica žrtve stiče pravo na odštetu za pretrpljeni gubitak koju plaća država.

Nakon što je Županijski sud u Bjelovaru 2015. potvrdio presudu srpskog suda kojom je Marić zbog ratnog zločina nad Slijepčevićem osuđen na 12 godina zatvora, članovi Slijepčevićeve porodice, supruga i dvoje dece, pokrenuli su parnicu protiv države.

Supruzi Ani pravosnažno je dosuđena odšteta od 220.000 kuna u novembru 2017, a sinu i ćerki svakome po 150.000 kuna, što je ukupni iznos od 520.000 kuna. Kada se tom iznosu dodaju parnični troškovi i zatezne kamate koje takođe snosi država, to jest poreski obveznici, iznos koji je hrvatska država morala da isplati žrtvama zbog Marićeva ratnog zločina penje se iznad 580.000 kuna.

Nakon obeštećenja žrtava, država prema Zakonu o obaveznim odnosima ima pravo regresnom tužbom da traži da joj iznos isplaćen žrtvama nadoknadi onaj ko je zločin skrivio – u ovom slučaju Veljko Marić.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar