DANAS SU GOSPOJINSKE POKLADE, poslednji dan kada se “mrsi”: Ove reči treba izgovoriti za napredak u kući

Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičinih praznika i slavi se 28. avgusta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Gospojinske poklade su dan kada se prašta i poslednji dan kada se mrsi uoči Velikog gospojinskog posta koji traje dve nedelje.

Post predstavlja duhovnu i telesnu pripremu za praznik Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice i nije samo uzdržavanje od mrsne hrane već i uzdržavanje od loših misli, reči i dela, kao i pojačanju molitava i činjenju dobročinstva.

Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičinih praznika i slavi se 28. avgusta. Velikogospojinski post je na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava ulje i vino, i na Preobraženje, kada se razrešava na ribu.

Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i uspomena je na smrt Bogorodice koja se na ovaj dan vaznela na nebo i predala svoj duh Spasitelju.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, osim jednodnevnih, postoje i višednevni postovi, a to su, uz Velikogospojinski, još i Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski.

Naziv Poklade dobile su po običaju da se na ovaj dan sve uvrede opraštaju, kako bi i nama samima dugovi bili oprošteni i tako rasterećeni dugovanja, što čišći ušli u period nastupajućeg posta. Zato se u narodu, uz čašu, zdravica na ovaj dan kaže. “Oprosti, ulazimo u post kao u more”, a prisutni odgovaraju: “Neka je od boga oprošteno, oprosti i ti meni”.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar