Poznato koliko DUGO sme da se žvaće žvaka: U OVOM slučaju je nikako ne smete koristiti

Žvakanjem se proizvodi pljuvačka koja čisti zaostale komadiće hrane i eliminiše kiselost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik/ cookie_studio

Iako žvakaće gume bez šećera mogu smanjiti rizik od karijesa i pomoći u jačanju mišića lica, predugo žvakanje može biti štetno. Preporuka ortodonta Kaleda Kasema je da žvakaću gumu žvaćemo najduže 15 minuta.

– Žvakanjem se proizvodi pljuvačka koja čisti zaostale komadiće hrane i eliminiše kiselost. Time smanjujemo mogućnost nastanka karijesa. Ali ako žvakaću gumu žvaćemo duže vreme, gleđ počinje da se troši, a bez nje zubi su podložni karijesu – rekao je dr Kasem.

Prema rečima stomatologa, žvakaća guma može da pogorša stanja koja utiču na zglobove koji povezuju donju vilicu sa lobanjom. Oni kontrolišu žvakanje, govor, zevanje i gutanje.

– Žvakaća guma ne može uzrokovati problem s zglobovima vilice, ali može pogoršati postojeće probleme s njima. Stoga se ne preporučuje osobama koje imaju takve probleme – upozorio je dr Kasem.

Simptomi poremećaja zglobova vilice uključuju bol u vilici, ramenima, vratu ili licu, ukočenost vilice, poteškoće pri otvaranju ili zatvaranju usta, pucanje čeljusti ili škljocanje, glavobolje, bolove u ušima, zubobolju i zujanje u ušima.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar