Prava riznica vitamina: Napravite univerzalni kompot od raznih vrsta voća

Brzo i jednostavno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Univerzalni recept za kompot proveren za sledeće vrste voća: jagode, maline, kupine, višnje, marele, trešnje, kruške, jabuke, breskve, nektarine, kajsije, šljive i dunje.

Priprema:

Voće je potrebno oprati i odstraniti semenke/koštice. Kruške i jabuke možete oljuštiti, ali i ne mora. Voće seckati na komade željene veličine, lepše je sitnije, i ređati u teglu. Kad dođete do trećine tegle, stavite preko voća dve kašike šećera (količinu šećera naravno prilagodite svom ukusu). Nastavite da ređate voće, na drugu trećinu opet stavite šećer, i tako još jednom dok stignete do vrha tegle. Zatim u teglu sipajte vodu, napunite baš do vrha, i zatvorite novim zatvaračima (ili onima koji su čisti odozdo, bez rđe).

Foto: Pixabay

U šerpu/lonac, gde planirate da kuvate kompot, ulijte malo vode. Zatim na dno stavite dve deblje stare krpe, ili peškira. Tegle uvijajte u stari papir, tako da više papira bude na dnu tegle. Tegle poređajte u lonac, i nalijte vodu do poklopaca.

Tegle prekrijte još jednim peškirom. Stavite na ringlu i POSTEPENO pojačavajte temperaturu (krenite od 1, pa 2, dok voda ne provri). Čim voda provri, isključite temperaturu, i ostavite da se tegle ohlade u loncu na ringli. Kad se tegle potpuno ohlade, izvadite ih iz lonca, skinite papir, stavite tegle na hladnom gde inače čuvate zimnicu, i čekajte zimu da uživate u kompotu.

Savet:

Možete kombinovati i 2 ili 3 vrste voća u jednoj tegli. Ako spremate kompot od dunja, potrebno je da se malo kuvaju – otprilike do 10 minuta od trenutka kad provri.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar