“BOG” ZA NAVIJAČE! Gazino ludilo bilo je jače od neverovatnog talenta! I u Laciju je imao svojih “pet minuta”! (FOTO+VIDEO)

Kada je Pol Gaskojn u leto 1992. godine prešao iz Totenhema u Lacio, bio je to jedan od najvećih "blokbaster" transfera tog prelaznog roka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/printscreen youtube

Navijači Lacija bili su oduševljeni novim pojačanjem, pa je već na aerodromu po sletanju Gaskojna u Rim na hiljade njih dočekalo svog novog heroja. Na aerodromu je vladala velika euforija, a popularni Gaza je uživao u pažnji koju dobija i koju je sjajnom igrom, ali i “ludim” ponašanjem van terena apsolutno zaslužio.

Ipak, i pored euforičnog dočeka i velikih očekivanja, Pol Gaskojn u tri sezone među “nebesko-plavima” nije pružao partije kakve su navijači očekivali, a najveći krivac za to su povrede. Na kraju je Gaskojn skupio samo 43 nastupa za Lacio, ali i pored toga navijači su ga obožavali, najviše zbog njegovog zanimljivog karaktera i “ludorija” van terena koje se i danas pamte.

Ubrzo pošto je Gaskojn došao u Lacio, dok su svi igrači bili u svlačionici, tadašnji trener rimskog tima Dino Zof pozvao je svoju novu igračku zvezdu na razgovor. Pol Gaskojn je odmah otišao kod trenera i pojavio se pred njim potpuno go, a kada ga je Zof pitao zašto se neobučen pojavio pred njim, Gaza mu je po svedočenjima odgovorio u svom stilu.

Najnovije sportske vesti čitajte i na našoj iOS i android aplikaciji – Objektiv.rs

“Čuo sam da me hitno tražite, pa sam požurio da dođem do vas, jer znam da ne volite da igrači kasne i eto u toj žurbi nisam stigao da se obučem”, prenosili su kasnije italijanski mediji ovu anegdotu o čijoj verodostojnosti postoje mnoge teorije, ali i koju je za medije na Apeninima potvrdio i sam Dino Zof. Naravno, treneru Lacija koji je bio potpuni kontast od Gaskojna i mnogi bi rekli i suviše ozbiljan i neko ko ne zna za šalu, ovakav se potez uopšte nije dopao i nije baš imao previše razumevanja za takve ispade Gaskojna, ali je zato Gaza takvim svojim stavom “kupio” saigrače koji su ga obožavali, ali i koji su mu dopuštali nešto što verovatno ne bi nikom drugom, pa i da im proverava stanje “muškosti”…

Tokom jednog susreta Lacija, dok su pogledi svih sa klupe bili upućeni ka dešavanjima na terenu, Pol Gaskojn, koji je takođe meč pratio sa klupe, prišao je rezevrnom golmanu Lacija Fernandu Orsiju i preko trenerke rukama ga uhvatio za “muškost”.

Foto/printscreen twitter

I dok je Gaza proveravao stanje “muškosti” kod Orsija, ovaj se samo smejao na još jednu u nizu “ludosti” Gaskojna, što je jedan od fotoreportera uspeo da zabeleži i napravi legendarnu fotografiju.

Bio je to samo jedan od trenutaka koji su pokazali Gaskojnovu omiljenost kod saigrača, jer da je ovo Fernandu Orsiju uradio bilo ko drugi, sigurno se ne bi završilo na lep način i ne bi bilo isto protumačeno ni kod saigrača, ni kod medija i navijača. Ipak, Gaza je bio nešto drugo, na njegove “ludorije” su svi već bili navikli i verovatno su samo zato su mnogi videvši ovu fotografiju uz osmeh samo kratko prokomentarisali: “To je Pol Gaskojn!”

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Objektiv.rs

Ako je nekog Pol Gaskojn posebno zavoleo tokom boravka u Rimu, to je bio njegov tadašnji saigrač Luiđi Korino, sa kojim je Gaza često bio u društvu, ali i za koga su vezane mnoge njegove anegdote tokom boravka u “večnom gradu”, a jedne od njih se za italijanske medije podsetio i sam Korino. Iako je Gaskojn imao svog vozača tokom boravka u Rimu, jednog dana on nije mogao da ga odveze na trening, a pošto Gaza nije želeo da ide peške, taksijem ili koristeći gradski saobraćaj, pozvao je Korina da dođe po njega i zajedno odu na trening.

“Čim sam ušao kod njega u stan, rekao sam mu da požuri, jer zna da Zof ne voli da se kasni i da će nas kazniti ako ne stignemo na vreme. On mi na to dodaje pivo, uključuje mi televizor i kaže mi da ga sačekam u dnevnoj sobi dok se spremi. Posle desetak minuta još ga nije bilo, pa sam krenuo da ga dozivam, ali se on nije odazivao. Zato sam izašao iz stana da vidim da li nije napolju, ali sam kad sam izašao shvatio da je on uzeo moj auto i bez mene se odvezao njime u trening kamp. Ja sam onda pozvao taksi, ali sam i pored toga zakasnio na trening. Zof je odmah krenuo da viče na mene, dok su se svi igrači smejali, jer su znali da sam zakasnio zbog Gaskojnove ‘podvale’”, podsetio se Luiđi Korino za italijanske medije kako je sam rekao jednog od mnogih neverovatnih doživljaja sa Gazom, koji najbolje pokazuju njegov “ludi” karakter uvek spreman na šalu, zbog kog su ga saigrači obožavali.

Pol Gaskojn u Laciju nije pružao briljantne partije, ali je ipak osvojio srca navijača.

Ipak, nisu samo šale obeležile Polov boravaka u Rimu, bio je tu i jedan incident koji je reklo bi se potpuno u Gazinom stilu. Naime, pošto se na jednom duelu Lacija nije našao u timu, novinare RAI-ja je interesovalo da od Gaskojna saznaju zašto je to tako i kako se on oseća povodom toga. Umesto odgovora koji su oni očekivali, Pol Gaskojn je snažno udario mikrofon novinara. Italijanski mediji na čelu sa RAI-jem su “poludeli” zbog ovog incidenta, danima se pisalo o neprofesionalnom odnosu Gaskojna prema “sedmoj sili”, a iz Lacija se nisu oglašavali, ne želeći da staju na stranu igrača i na taj način da se sukobe sa medijima na Apeninima. Kada se strast malo stišala, saznalo se da je Gaza tako odreagovao zbog konstantnog praćenja i “maltretiranja” od strane medija kojem je bio izložen tokom boravka u Rimu i koje nije mogao više da izdrži. Zanimljivo je da se godinu dana kasnije Pol Gaskojn našao u sličnoj situaciji sa medijima, ali da se tog puta poneo profesionalno i odgovarao strpljivo na sva pitanja, pa su mediji pisali da se Gaskojn konačno naučio italijanskom “gospodskom” ponašanju.

IGRAO KAO NIKAD U ŽIVOTU! Epsko finale je Đokovićev najbolji meč u karijeri, a Federerova noćna mora! (VIDEO)

U aprilu 1994. godine tokom treninga Lacija, tada mlađani Alesandro Nesta je startovao na Gaskojna i tom prilikom Gaza je doživeo prelom noge. Pol Gaskojn je trening napustio u suzama, a iako se posle godinu dana oporavio od povrede, u Laciju nisu više računali na njega, pa se on ubrzo preselio u redove Glazgov Rendžersa. Iako u Laciju nije pružao briljantne partije, to mu navijači nisu mnogo zamerili, pa je do danas Pol Gaskojn ostao jedan od najvećih ljubimaca tifoza Lacija i po njima jedna od najvećih legendi kluba. Koliki je Gaskojn “Bog” među navijačima Lacija, najbolje pokazuje situacija kada je Gaza 2012. godine bio gost u Rimu na meču Lige Evrope između Lacija i Totenhema. Ispunjeni “Olimpiko” je klicao Gaskojnu, a na tribinama su bile mnoge zastave sa njegovim likom, ali i transparenti koji najbolju opisuju ljubav Lacijala i Gaskojna. Na jednom transparentu koji su nosili najvatreniji navijači Lacija, među kojima je bilo nekih koji pitanje i dal su rođeni kada je Gaskojn nastupao za Lacio i koji je stajao ispred tribine gde su najvatrenije pristalice Lacija pisalo je: “Dobrodošao nazad Gaza!”

Na drugom transparentu koji je takođe bio posvećen Gazi, kao reklo bi se i celo to veče, a koji se nalazio na sredini tribine sa najvatrenijim tifozima Lacija, pisalo je: “Lavlje srce, snažna glava, čist talenat, prava ljudina! Još uvek naš heroj!” – bila je to vrlo dirljiva poruka podrške Gaskojnu, koji je zaista bio fenomenalan fudbaler, ali i koji se tih godina borio sa mnogim zdravstvenim problemima, prouzrokovani pre svega alkoholizmom.

Mnogi će reći da je Pol Gaskojn jedan od najboljih engleskih fudbalera svih vremena, ali i da nije do kraja iskoristio svoj talenat pre svega zbog svojih poroka, ali i karaktera zbog koga su mu “zabava”, “smišljanje dosetki” i “pravljenje gluposti” uvek bili u prvom planu. Ipak, baš to je napravilo od Gaskojna jednu od najinteresantijih fudbalskih pojava ikada, ali i među fudbalskim zaljubljenicima jednog od najpopularnijih fudbalera svih vremena, za koga se može se reći da mu je popularnost često prevazilazila fudbalski talenat, koji je zaista bio neverovatno veliki i koji ga je učinio jednim od najboljih evropskih fudbalera sa kraja 20. veka.

“STRANI PLAĆENICI NIKAD NE SPAVAJU!” Dule Savić: Ima mnogo ludaka koji napadaju Đokovića i Srbiju!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar