Obratite pažnju: Jedan od prvih znakova POVIŠENOG holisterola često se javlja noću

Holesterol podrazumeva nakupljanje masnih naslaga na zidovima arterija i stvaranje neke prste plaka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Savremen način života koji podrazumeva dosta sedenja, jedan je od glavnih uzročnika povišenog holesterola u krvi. Pored toga, manjak fizičke aktivnosti, neredovna i nepravilna ishrana najčešće dovode do viška masti u organizmu.

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja, proizvodnji hormona i vitamina D. Ovaj element se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porekla, ali i u našim ćelijama.

Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput šloga, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Holesterol podrazumeva nakupljanje masnih naslaga na zidovima arterija i stvaranje neke prste plaka:

Foto: Shutterstock

– To znači da mišići i druga tkiva izvan stezanja nemaju dovoljno dobro snabdevanje krvlju – objasnio je britanski lekar Adam Stejten. U tom slučaju povećava se i rizik za pojavu PAD-a, odnosno perfierfne arterijske bolesti:

– To je isti proces koji dovodi do srčanog i moždanog udara, ali kod PAD-a su zahvaćene arterije u nogama, a ređe u rukama – nastavio je poznati lekar.

Iako povišen nivo holesterola ne daje jasne znakove upozorenja, te se često naziva “tihim ubicom”, britanski Ekspres piše da jedan od znakova može se javiti noću.

Sudeći prema Klivlendskoj klinici, jeda od prvih simptoma PAD-a mogu biti bolovi, grčevi ili osećaj nelagonosti u nogama, koje se mogu javljati tokom noći.



Izvor: Objektiv.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar