Ako ste se prehladili, vodite računa o ishrani: Osam namirnica koje pojačavaju imunitet

Put ka ozdravljenju počinje u vašem tanjiru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Prirodni imunitet je najbolja odbrana od svih bolesti. Nutricionista Branka Mirković objasnila je šta treba da jedete kako biste imali što bolji imunitet.

– Zdrava ishrana poboljšava vaš imunitet na bolesti. Ono što unosite kroz ishranu u svoje telo je važno za celokupno zdravlje. Isplati se povesti računa o ishrani i pojačati odbranu od gripa i prehlada. Sva hrana za jačanje imuniteta je dostupna u prodavnicama i pijacama i nije potrebna neka ekstremna ili egzotična ishrana – objašnjava nutricionista Branka Mirković.

Masna riba

Sardina, tunjevina, haringa, skuša, a može i konzervirano.

Agrumi

Vitamin C je najjača odbrana i zato pijte limunade, u mlake čajeve stavite limun, salate začinjavajte limunom koji je bogat vitaminom C, ali i pomorandže, mantarine, grejpfrut.
Cedite sokove bez dodatka šećera.

Foto: Shutterstock

Beli luk

Jedite povrće jakog ukusa, beli i crni luk jer sadrže alin koji je povezan sa podizanjem odgovora belih krvnih zrnaca protiv gripa i prehlade. Dodajte ga u razna jela i salate.

Đumbir i koren rena

Bogati vitaminom C, magnezijumom i kalijumom, pomažu kod upala i mučnina. Koristite ih kao začin za poboljšanje ukusa jela. Imaju antiflamatorno i antioksidačiono dejstvo.

Zeleno povrće

Kelj, brokoli, spanać, blitva je puno vitamina A, C I E, odlican izvor vlakana, sumpora koji pomaže stvaranje glutationa koji prirodno podiže imunitet jer je prirodni antioksidans koji napada slobodne radikale i umanjuje oštećenja imuniteta.

Foto: Shutterstock

Paprike i kiseli kupus

Pored citrusa najveći izvor vitamina C je u paprikama i kiselom kupusa ali ako jedete svež kao salatu jer se kuvanjem uništava.

Jogurt

Sadrži prirodnu probiotičku kulturu i pomaže crevima da ih napuni dobrim bakterijama i tako pomaže prirodnom imunitetu. Istrazivanja pokazuju vezu između prirodnog imuniteta i crevnih mikroorganizama. Izaberite pravi prirodni jogurt sa manje masnoće i bez ikakvih dodataka.

Badem ili semenke suncokreta

Odlični su za imunitet jer su bogati vitaminom E. Treba ih uzimati do 40 grama dnevno.

Ishrana treba da bude lagana uz manju količinu gljenih hidrata i kvalitetnog maslinovog ulja.

– Preporučuje se mediteranski način ishrane, tri manja obroka u toku dana i voće u okviru 8 sati dnevno. Dovoljno noćnog sna i odmora. Izbaciti iz ishrane industrijski obrađenou hranu, energetska i gazirana pića, slatke i slane grickalice, brzu hranu – kaže naš nutricionista.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar