Izuzetno je OPASAN po zdravlje kože: Sedam razloga zašto treba da izbegavate SILIKON u kozmetici

Birajte isključivo prirodne sastojke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Bez obzira na to koliko je vaša koža osetljiva i kakav tip kože imate, većina naučnih stručnjaka preporučuje da ne koristite proizvode koji sadrže silikone.

Tu nastaje glavna poteškoća jer je danas veoma teško pronaći proizvod za negu koji nije baziran na silikonima.

Zašto je silikon u kozmetici uopšte prisutan?

Napominjemo da šteta od silikona još uvek nije opšte dokazana činjenica (postoji veliki broj naučnika koji se snažno bune protiv ove hipoteze). Istovremeno, sve je više pristalica činjenice da kozmetičke proizvode na bazi silikona ne mogu svakodnevno da prave kompetentni stručnjaci. Na primer, autoritativno Ministarstvo zdravlja Kanade na nacionalnom nivou prepoznalo je mnoge podvrste silikona kao štetne.

Više od 75 odsto kozmetičkih proizvoda sadrži silikone i parabene. Oni čine teksturu kozmetičkog proizvoda ujednačenijom. Osim toga, silikoni su u stanju da učine proizvod mnogo otpornijim i plastičnijim. Dakle, ako osećate da je tekstura vaše kreme baršunasta, a takođe i da ne ostavlja neprijatan osećaj lepljivosti na koži, onda je najverovatnije napravljena na bazi silikona. Zaključak: vaša koža izgleda hidratizovano – i to vas navodi da mislite da proizvod zaista „radi“, a u stvarnosti je to samo kratkotrajan i, što je najvažnije, površan efekat.

Da biste hidrirali kožu, potražite prirodne sastojke poput aloe vere i bezopasnih ulja poput shea i jojobe.

Razlozi zašto je silikon opasan

1, Silikoni ne čine da vaša koža izgleda bolje

Silikoni ne vlaže i ne neguju kožu – to je činjenica. Štaviše, koliko god da je krema skupa, zbog začepljenja filmom nevidljivim ljudskom oku, stvara se samo površan i kratkotrajan osećaj da je koža zaista zasićena vlagom. Ali prirodni sastojci, poput aloe vere, bezopasnih ulja poput shea i jojobe, će se nositi sa ovim zadatkom jednako uspešno.

2. Silikoni mogu učiniti kožu beživotnom i dehidriranom

Ako je vaša koža prirodno normalna ili suva, možda ćete moći da izbegnete izbijanje bubuljica. Istina, u ovom slučaju ćete naići na još veću kontrakciju i osećaj suvoće. Međutim, upravo ti „pomagači“, između ostalog, mogu uticati na prirodne procese obnavljanja kože. Čak i samo telo će postati manje fokusirano na prirodne procese hidratacije.

3. Silikoni začepljuju pore

Poput plastične folije, silikoni su barijera na vašoj koži i barijera u negativnom smislu te reči. Činjenica je da onemogućava pristup koži spolja, „zatvara“ prljavštinu na njoj, stalno proizvodi sebum i nove mrtve ćelije. Najčešći silikon, dimetikon, je i najštetniji za našu kožu.

Foto: Shutterstock

4. Silikoni ometaju prirodnu obnovu ćelija

Kao što znate, od trenutka nastankanovih ćelija kože do njihovog izumiranja prođe oko 28 dana (u zavisnosti od starosti osobe). Ovaj period se naziva ciklus obnavljanja kože. Silikoni takođe utiču na ovaj prirodni proces. Naime, barijera na koži sprečava eliminaciju mrtvih ćelija i stvaranje novih. Kao rezultat, povećava se verovatnoća razvoja pigmentacije, pojave bora i crvenila.

5. Silikoni mogu izazvati akne

Ova ista barijera, stvarajući okruženje za razmnožavanje bakterija, na taj način izaziva iritaciju i osip. Dakle, ako ste skloni ispoljavanju simptoma ove bolesti, izbegavajte proizvode na bazi silikona.

6. Silikoni sprečavaju da se drugi sastojci apsorbuju kada nanosite proizvode u slojevi (tj. kada uzastopno koristite serum, kremu, eliksir, prajmer, puder, itd.). Tako, na primer, ako svoju dnevnu rutinu lepote započnete sa sredstvom za čišćenje na bazi silikona, to utiče na stepen upijanja narednih proizvoda za negu, zbog čega oni preko noći postaju mnogo manje efikasni.

7. Silikone je teško ukloniti sa kože
 Najčešći silikon – dimetikon – veoma je „težak“ za našu kožu i stvara prilično gustu neželjenu barijeru. Uzgred, samo visokokvalitetni dvofazni proizvodi za čišćenje uspešno se nose sa ovim. Sa kosom je, naravno, sve komplikovanije – voda neće isprati silikone, ali u međuvremenu, ove supstance se najčešće dodaju proizvodima za negu kose i kože glave (i to u skoro svakom!).

Kako da prepoznate silikon u kozmetici?

U nastavku dajemo listu imena koja ćete verovatno naći u sastavu vaših proizvoda za negu i dekoraciju (dajemo na engleskom, jer se obično tako označavaju – međunarodno). Dakle, najčešći silikoni su:

Dimethicone
Methicone
Trimethicone
Cyclomethicone
Amodimethicone
Trimethylsilylamodimethicone

Siloxane:

Cyclopentasiloxane
Polydimethylsiloxane

Conol:

Dimethiconol

Polymers:

C10-30 Alkyl acrylate crosspolymer
VP / VA Copolymer
Polybutene
Polyisobutene

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, lepotaizdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar