Pet načina da oslobodite memoriju mobilnog telefona i sačuvate važne podatke

U vreme intezivne online komunikacije naši uređaji su vrlo opterećeni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Rad od kuće i duži boravak u domu doveo je do toga da za komunikaciju s kolegama i prijateljima više koristimo mobilne aplikacije, poput WhatsAppa ili Vibera.

Povećan broj grupa za komunikaciju, znači i veći ljudi koji neretko, osim poruka, šalju fotografije i video-snimke, a to zauzima memoriju našeg uređaja. Kako pomoći telefonu da se oslobodi opterećenja u vreme intezivne online komunikacije?

Obrišite nepotrebne aplikacije

Pregledajte svoj telefon i pronađite alatke koje retko ili nikada ne koristite. Najviše prostora na telefonu zauzimaju igrice, pa ako ih ne igrate toliko često, ne bi bilo loše da upravo njih uklonite.

Očistite keš memoriju

Ova vrsta memorije u telefonu puna je podataka, koje aplikacije često koriste. Ti podaci nisu neophodni za njihov rad, a često mogu da zauzmu i oko 300 megabajta, tako da ih slobodno možete obrisati.

Pixabay

Koristite memorijsku karticu

Jedan od načina koji u velikoj meri može da rastereti memoriju telefona jeste korišćenje memorijske kartice. Ukoliko vaš uređaj ima tu mogućnost, kartica s najmanjim kapacitetom pomoći će uređaju, a preporuka je da na nju prebacite fotografije, video-snimke ili pojedine aplikacije.

Prebacite slike i snimke

Ukoliko su vam se u telefonu nagomilale fotografije i snimci, bilo bi dobro da onaj sadržaj koji smatrate važnim prebacite na računar ili eksterni hard disk, kako se ne bi dogodilo da ih slučajno obrišete. Osim na računar, ukoliko imate mogućnost, možete ih prebaciti i na cloud.

Optimizujte telefon

Noviji modeli u podešavanjima imaju mogućnost optimizacije, odnosno poboljšanja najvažnijih funkcija uređaja. Tokom optimizacije se pravi dijagnostika telefona, zatvaraju se aplikacije koje ga bespotrebno opterećuju, a brišu se i podaci koji nisu neophodni za rad.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar