Trikovi iskusnih domaćica: Četiri pouzdana načina da proverite da li su se jaja POKVARILA

Poslednja stvar koju želite je da pojedete pokvareno jaje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Jaja su jedna od najzastupljenijih namirnica, i većina ljudi uvek u frižideru ima barem nekoliko komada.

Međutim, i jaja imaju rok trajanja, i po svaku cenu želite da izbegnete bolove u stomaku i mučninu, koje može da prouzrokuje pokvareno jaje.

Iskusne domaćice imaju nekoliko proverenih načina za proveru kvaliteta jaja.

Plutanje

Ako niste sigurni da li su jaja koja ste kupili sveža, stavite ih u čašu punu hladne vode. U slučaju da padnu na dno, ona su sveža, a ako plutaju, to je znak da bi trebalo da ih bacite.

Klizanje

Postoji još jedan način provere, a to je da uzmete plići tanjir i na njega stavite sveže jaje. Ako vidite da vam belance klizi po njemu, a i žumance nije kompaktano, nemojte da ga koristite.

Foto: Shutterstock

Izbegavajte napukla jaja

Napukla jaja nikako ne treba da koristite. Ukoliko prietite da se na ljusci nalaze praškasta ili sluzava supstanca, moguće je da u se pokvarila. Kada razbijete jaje, potražite znake propadanja i tragove zelene ili ružičaste boje.

Miris

Pre nego što upotrebite jaje, razbijte ga u neku posudu i pomirišite. Pokvarena jaja najčešće imaju sumporast miris. Pored toga, pokvarena jaja imaju bledo žumance, dok zdrava imaju izraženu boju.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar