Jaja su jedna od najzastupljenijih namirnica, i većina ljudi uvek u frižideru ima barem nekoliko komada.
Međutim, i jaja imaju rok trajanja, i po svaku cenu želite da izbegnete bolove u stomaku i mučninu, koje može da prouzrokuje pokvareno jaje.
Iskusne domaćice imaju nekoliko proverenih načina za proveru kvaliteta jaja.
Plutanje
Ako niste sigurni da li su jaja koja ste kupili sveža, stavite ih u čašu punu hladne vode. U slučaju da padnu na dno, ona su sveža, a ako plutaju, to je znak da bi trebalo da ih bacite.
Klizanje
Postoji još jedan način provere, a to je da uzmete plići tanjir i na njega stavite sveže jaje. Ako vidite da vam belance klizi po njemu, a i žumance nije kompaktano, nemojte da ga koristite.
Izbegavajte napukla jaja
Napukla jaja nikako ne treba da koristite. Ukoliko prietite da se na ljusci nalaze praškasta ili sluzava supstanca, moguće je da u se pokvarila. Kada razbijete jaje, potražite znake propadanja i tragove zelene ili ružičaste boje.
Miris
Pre nego što upotrebite jaje, razbijte ga u neku posudu i pomirišite. Pokvarena jaja najčešće imaju sumporast miris. Pored toga, pokvarena jaja imaju bledo žumance, dok zdrava imaju izraženu boju.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)