Za strastvene ljubitelje čokolade ovo je savršen recept.
Pravi se bez jaja, a može da bude odlična zamena za torte.
Sastojci:
(šolja od 2 dl)
2 šolje brašna
2 šolje šećera
1/2 šolje ulja
2 šolje jogurta
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice kakao praha

Preliv
10 kašika šećera
10 kašika mleka
100 g maslaca
100 g čokolade
1 kašika ruma
Priprema:
U posudu za mućenje stavite brašno, sodu bikarbonu i kakao. Dodajte šećer i dobro promešajte. Postepeno sipajte jogurt neprestano muteći radi grudvica i na kraju dodajte ulje. Mutite mikserom dok masa ne bude glatka.
Pleh okrugli obložite papirom za pečenje i sipajte masu. Pecite na 220 °C u zagrejanoj rerni oko 30 minuta. Za to vreme napravite preliv.
U posudicu stavite seckani maslac, mleko, šećer, čokoladu i po želji rum i mešajte na laganoj vatri dok se sve ne istopi i dok se ne dobije fini gusti preliv.
Pečen i još vruć kolać u plehu isecite na jednake kocke i prelijte svuda sa prelivom. Kolač ostavite da upije i dobro ga ohladite.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)