Zvuci Kube na Nišvilu: Esudiantina Ensemble gostuje 13. avugsta (VIDEO)

Džez festival pojačao se za još jedno svetsko ime

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printsreen/Youtube

Kubanski sastav Esudiantina Ensemble nastupiće na predstojećem Nišvilu 13. avgusta, a dan ranije i u sklopu besplatnog programa na River stejdžu.

Ovaj sastav koji predstavja bogatu kubansku muzičku tradiciju, predvodi pevač i gitarista Ricardo “Aristides” Bekema, a jedan od članova je i Nelson Garzon Delis, unuk Compaya Segunda, legendarnog kubanskog muzičara, ovekovečenog u kultnom filmu Vima Vendersa “Buena Vista Social Club”.

Lenon bi bio ponosan: Džoni Dep i Džef Bek objavili obradu pesme čuvenog Bitlsa (VIDEO)

Predstavljaju kombinaciju izuzetno bogate muzičke tradicije Kube, naročito kada je reč o ritmovima, i probranih savremenim stilova popularne muzike, ali pre svega džeza.

Za razliku od klasičnih afro – kuban sastava koji se bazraju na zvuku duvačkih instrumenata (pre svega limenih), u postavi Estudiantina ansambla dominiraju žičani instrumenti – gitara i karakteristične kubanske “tres” gitare, kontrabas uz jednu do dve true trube (ili flautu) i čitav arsenal udaraljki među kojima i “pailitas” – poznatim i kao “barokni timpani” – reč je o francuskom instrument koji je na Kubu stigao sa Haitija i u stvari je preteča “timbalesa”, nezaobilaznih u postavi svih salsa bendova.

Mračna predviđanja: Bez koncerata do jeseni 2021?

Grupu je osnovao Ričardo Bekema, sa ciljem da sačuva autentične kubanske stilove kao što su “Guaraća”, “Bolero”, “Danzon” i “Son”.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar