Svima su iz detinjstva poznate dženarike čije je drugo ime ringlov.
U pitanju je vrsta šljive koje postoji samo na Balkanu, a koja može da vam posluži za razne stvari, koje vam možda ne bi ni pale na pamet.
Dženarike se razlikuju po boji, veličini, ukusu i vremenu sazrevanja. Ovo je biljka koja daje plodove od polovine juna, pa sve do sredine oktobra, što omogućava 4 meseca berbe i prerade.
Prema nekim istraživanjima, dženarika sadrži selen, a postoje i neke sorte koje su zdravije od mnogih vrsta šljiva. Zato bi što pre trebalo da počnemo da je koristimo na pravi način i dodelimo joj ravnopravno mesto sa drugim sortama šljiva, kajsija i breskvi.
Najčešće se ne zna da dženarika sadrži za organizam izuzetno povoljan odnos organskih kiselina jabučne, limunske, vinske, oksalne, taninske obiluje voćnim šećerima, vitaminima A, B grupe i C.
Najčešće je smatraju nižerazrednim voćem jer ne zahteva posebne ni klimatske ni zemljišne uslove, kao ni dubrenje ni prskanje. Pri tom se najčešće ne zna da ova, inače jedna od najstarijih vrsta šljive (poznata od pre hiljadu godina kada je bila najprostranjenija) obiluje voćnim šećerima, vitaminima A, B grupe i C, mineralima kalijumom, fosforom i magnezijumom, pektinom, celulozom, etarskim uljima, kao i da sadrži za organizam izuzetno povoljan odnos organskih kiselina (jabučne, limunske, vinske, oksalne i taninske).
U narodnoj medicini džanarika se koristi kao sredstvo protiv zatvora, u slučaju upale žučne kese, bolesti jetre, srca, bubrega i povišenog krvnog pritiska. Zeleni plodovi se u nekim zemljama kisele i dobija se proizvod sličan mariniranoj maslini.
Sok od dženarike
Izgnječite 5 kilograma zrelih plodova (možete, ali ne morate da izvadite koštice), pomešajte sa 2 litra vode i kuvajte na tihoj vatri. Kad masa postane homogena, dodajte 50 grama limuntusa i dobro promešajte, poklopite i ostavite preko noći.
Sutradan procedite kroz gazu, dobijeni sok zagrevajte do ključanja i sipajte u vrele staklene flaše, zatvorite plastičnim zatvaračem i obložite celofanom, pokrijte ćebetom i sačekajte da se ohladi do sobne temperature.
Slatko od dženarike
Izvadite koštice iz 1,5 kilograma zrelih džanarika i isecite ih na pola. Pomešajte sa kilogramom šećera, pokrije i sačekajte 24 sata. Posle toga dodajte sok 2 limuna, stavite da se kuva nekoliko minuta, sipajte 2 kašike konjaka, dobro promešajte i punite tople tegle.
Čorba
Pola kilograma džanarika stavite u malo vode i kuvajte dok se potpuno ne raskuvaju. Propasirajte, odvojite koštice i ljuspice, a ostatak sipajte u čistu posudu, umešajte 3 kašike kukuruznog brašna umućenog sa malo hladne vode i kuvajte dok ne provri.
Malo posolite i nastavite da kuvate do željene gustine. Ohladite, zasladite sa vrlo malo meda i pospite sitno seckanim peršunom.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)