Mnogo ranije nego što mislite: Naučnici otkrili kada bebe razvijaju smisao za humor

Za razvoj smisla za humor kod dece ključna je socijalizacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Naučnici su utvrdili da čak i bebe mogu imati smisao za humor, ali i kada on počinje da se razvija.

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije ga prepoznaju sa navršene četiri nedelje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svrha studije bila je da se istraži na koji način humor doprinosi razvoju kognitivnog funkcionisanja kod sasvim male dece, pojasnili su naučnici.

Globalno istraživanje, sprovedeno na otprilike 700 dece, pokazalo je da bebe najranije prepoznaju humor sa navršene četiri nedelje života, dok otprilike polovina novorođenčadi događaje oko sebe počinje da doživljava smešnim u dobu od dva meseca.

Studiju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Behaviour Research Methods, sprovela je grupa naučnika sa Univerziteta u Bristolu i pokazala da sasvim male bebe uspevaju da prepoznaju različite oblike humora kroz igru, utemeljenu na aktivnostima poput golicanja, igre skrivanja, pravljenja grimasa ili kada im se neko obraća „neobičnim“ glasom.

Studijom je ustanovljeno i da bebe mlađe od godinu dana uživaju u posmatranju reakcije ostalih ljudi oko sebe. Veseli ih, na primer, kada uoče da se neko uplašio.

Foto: Shutterstock

Naučnici su takođe ustanovili da je dvogodišnjacima zanimljiv takozvani „besmisleni humor“, poput rečenice „pas je rekao muuuu“ i sličnih, a trogodišnjaci vole igre reči, trikove, ali i pogrdne reči i psovke.

Utvrđeno je i da je za razvoj smisla za humor kod dece ključna socijalizacija, koja istovremeno može da doprinese poboljšanju njihovih ostalih kognitivnih sposobnosti, poput razvoja mašte.

Doktorka Elena Hoika, vanredna profesorka na bristolskom univerzitetu, rekla je novinaru Tajmsa da „rezultati studije ukazuju na to da je humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života“.

– S obzirom na univerzalnost i značaj humora u brojnim aspektima života dece i odraslih, važno je razviti načine koji će nam pomoći da utvrdimo na koji se način humor isprva razvija, a sve da bismo i nadalje mogli da razumemo ne samo pojavu humora kao takvog, već i na koji način humor pomaže mladima kada je u pitanju mentalno zdravlje.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, citymagazine.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar