Zašto ovih dana niko ne može da SPAVA? Otkrivamo RAZLOGE koji se kriju iza prolećnog umora

Najveći problem većini ljudi predstavlja to što se poslednjih dana noću bude po nekoliko puta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Prethodnih dana mnogi se žale na umor, slabost, tromost, malaksalost, manjak volje i koncentracije, a najveći problem predstavlja to što se, uprkos tome, noću bude po nekoliko puta. Reč je o prolećnom umoru, odnosno prolećnoj nesanici, za koje specijalista opšte medicine dr Radmila Šehić navodi da su normalne pojave za ovo doba godine.

KLJUČ PROBLEMA

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako dr Šehić objašnjava za Objektiv, svi oni koji imaju ove probleme treba da “renoviraju” organizam u nekoliko koraka.

– Zima “zamasti” čoveka. Kada dođu sunčani dani, organizam nije spreman, pa je potrebna adaptacija. Promena vremena predstavlja atak na centralni nervni sistem, jer je čovek navikao na ušuškanost tokom zime. Svi oni koji govore da se vuku kao teretnjaci treba da znaju da je sada pravi trenutak da srede svoj organizam, kao kada vrše prolećno sređivanje doma, jer i organizam je kao kuća. Kao što krečimo stan, tako treba da detoksikujemo i naše telo – navodi dr Šehić.

Foto: Printscreen

Prema rečima naše sagovornice, cilj je pokrenuti limfotok i krvotok.

– Limfotok se pokreće samo šetnjom, a kretanje i unos tečnosti u vidu vode ili ceđenih sokova su lek za ukočenost organizma nakon zimskog perioda. Oni koji budu ovako postupili oteraće prolećni umor i osećaće se mnogo bolje – kaže dr Šehić.

IMA NEŠTO I U ZVEZDAMA

Foto: Vladimir Milovanovic

Medicinskom fenomenu prolećnog umora, prema rečima astrologa Dušana Veličkovića, treba dodati i trenutni “loš” položaj zvezda. On za Objektiv navodi da smo trenutno u aspektu koji nismo imali od 17. marta 1856. godine, kada se završila mirovna konferencija koja je okončala Krimski rat.

Jupiter se nalazi na 23. stepenu Ribe i sreće se sa Neptunom. Ribe predstavljaju sve ono što je nerazjašnjeno i nesvesno. Ovaj aspekt konjukcije Jupitera i Neptuna i upravljanje sazvežđem Pegaz, koje predstavlja letećeg konja na čijem se sedlu nalazi zvezda Markab, upućuje na nesanicu i živopisne snove. Samo oni lucidni, oni koji prate svoje snove i kroz njih dobijaju informacije koje im govore koji put je idealan za njih mogu dobro proći u ovoj situaciji. Svi koji sanjaju da su se pomirili sa bivšim ljubavima, znači da ih puštaju niz vodu. Takođe, oni koji sanjaju da ih varaju žene i muževi, znači da su nesrećni i ljubomorni – kaže Veličković.

Pravila za otklanjanje prolećnog umora i nesanice:

1. Izvršiti korekcije u količini hrane. Dolaskom toplijih i sunčanijih dana smanjuje se potreba za većom količinom hrane koju smo unosili tokom zime radi zagrevanja tela;

2. Konzumirati voće i povrće što zdravije, neoštećeno i bez najmanjih tragova buđi;

3. Veoma je važno da se trudimo da obogatimo svoju ishranu sa što više sveže ubranog sezonskog zeleniša (kupus, kelj, kelj pupčar, plod i listovi kelerabe, list karfiola, brokolija i raštana) ili namirnicama tek izvađenim iz bašte kao što su cvekla, šargarepa, peršunov list i koren, bundeva, beli i crni luk, praziluk, paškanat, bela i crna rotkva, endivija, ren (koren), blitva i spanać.

4. Uzimajte proklijalo povrće, na primer beli i crni luk. U tim izdancima nalazi se pravo bogatstvo minerala, vitamina, enzima ili na primer, fitoncida (prirodnog antibiotika koji se koristi za uništavanje raznih parazita). Jedite mlade listove blitve. Zbog bogatog vitaminskog i mineralnog sastava, ali i visokog sadržaja oksalne kiseline, ne preporučuje se više od jednom do dva puta nedeljno.

5. Uzimajte vitamin C kako biste ublažili depresiju i druge prolećne tegobe, jer one nastaju baš zbog manjka ovog vitamina.

6. Redovno tuširanje – preporučuje se jutarnje tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, ali da hladna bude na kraju, a uveče opuštanje u toploj kupki sa eteričnim uljima, koja će osvežiti kožu i povoljno uticati na varenje.

Ovu i druge aktuelne vesti pročitajte u štampanom izdanju Objektiva za 12. april.

Piše: Nikolina Marić

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar