ZLATNO DOBA MANČESTERA Zapalili su celu ligu, zapalili su Evropu! Svi su se plašili legendarnog tandema!

Po mnogima najbolji napadački dvojac u istoriji Premijer lige

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/printscreen youtube

Ser Aleks Ferguson je tokom 27 godina na klupi Mančester junajteda osvojio 38 trofeja, a posebno se pamti sezona 1998/99. kada su “crveni đavoli” stigli do triplete – trofeja u Ligi šampiona, Premijer ligi i FA kupu.

Ništa od toga ne bi bilo da iste te sezone nije promovisan tandem Endi Kol – Dvajt Jork, napadački dvojac koji je “žario i palio” Engleskom i Evropom.

I to – relativno slučajno. U oktobru 1998, Ferguson zbog povreda nije mogao da od starta na teren pošalje Tedija Šeringema i Ole-Gunara Solskjera.

Šansu su dobili Kol i Jork i obojica se upisali u strelce u pobedi nad Sautemptonom od 3:0. Ostalo je istorija…

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Objektiv.rs

“Kada sam postao član prvog tima Mančester junajteda, tu su bili Erik Kantona i Mark Hjuz, u periodu o kojem govorite Jork i Kol, uz Šeringema i Solskjera, koji su takođe činili tandem napadača. Teret je potom nosio Rud van Nistelroj koji je ponekad igrao sa Polom Skolsom, a ponekad sa ostalim igračima koje sam pomenuo. Zatim je došlo vreme Vejna Runija i Karlosa Teveza, koji su takođe bili apsolutno senzacionalni”, prisetio se Gari Nevil, legendarni defanzivac Junajteda.

“Kad biste me pitali koji je tandem bio najbolji, verovatno bih odabrao Jorka i Kola, samo zbog one sezone sa tripl krunom, u kojoj su bili neverovatni, kako su samo igrali zajedno.

“Zapalili” su celu ligu, “zapalili” su Evropu”.

Nevil je rekao da nikad neće zaboraviti utakmicu grupe Lige šampiona protiv Barselone u gostima.

“Nikad nisam video nešto slično. Primili smo tri pogotka, ja sam igrao štopera, ali smo i postigli tri. Njih dvojica su te noći bili apsolutno briljantni”.

Kol najteži za čuvanje

Džejmi Karager je kao defanzivac Liverpula vodio mnogo bitaka sa Jorkom i Kolom.

Jork je u sezoni 1998/99. dva puta bio strelac protiv “redsa” koje je tada vodio Žerar Ulije.

“U pogledu toga ko mi je pravio više problema, Jork je uvek bio ispred mene, dok je Kol stalno gledao da trči iza. Niste mogli da se opustite nijedne sekunde. Sjajno su sarađivali”, opisao je Karager.

Najnovije sportske vesti čitajte i na našoj iOS i android aplikaciji – Objektiv.rs

Kada je Jork potpisao za Junajted u ljeto 1998, Ferguson je na raspolaganju već imao Kola, Šeringema i Solskjera. Želeo je, ipak, da dovede napadača drugačijih karakteristika.

Odlučio se za reprezentativca Trinidada i Tobaga, tada člana Aston Vile.

Menadžer Džon Gregori nije želio da proda Jorka i nakon što mu je saopšteno da zvezda njegovog tima želi da ode na “Old Traford”, besno je poručio:

“Da imam pištolj, upucao bih ga”, rekao je tadašnji trener Aston Vile.

Na pitanje koga je bilo teže čuvati, Karager je za MNF Retro odgovorio:

“Uvek sam osećao da je Endi Kol igrač kojeg je najteže čuvati. A Dvajt Jork je bio najbolji igrač.”

Jedinstveni

Junajted je leta 1998. oborio klupski rekord i doveo Jorka za 12.600.000 funti.

“Kada je Jork potpisao, prelazni rok je bio pri kraju. Sezona je već bila počela i njegov dolazak je na neki način bio iznenađenje. Došao je niotkuda. Znali smo za Dvajta Jorka iz Aston Vila i da je dobar igrač. Samo, nismo mislili da je on taj koji će doći u Junajted. Ono čega nismo bili svesni je koliko je zaista dobar”, kazao je Nevil.

NEOČEKIVANO! Zastrašujuća istina! Klubovi skrivaju zaražene fudbalere!

“Ne znam kakav je bio plan jer ne mislim da su Kol i on bili planirani da počinju zajedno. Trebalo je možda 10 ili 15 mečeva da odigraju u tandemu, a onda se to odjednom promenilo.”

U januaru 1999, Jorkov het-trik i dva pogotka Kola omogućili su Junajtedu trijumf nad Lesterom od 6:2 u gostima. Nevil taj meč vidi kao prekretnicu u saradnji sjajnih napadača.

“Taj meč mi je ostao u sećanju. Bila je to prvenstvena utakmica u kojoj su igrali zajedno i nešto se tog dana dogodilo. Zbližili su se i počeli da zajedno provode vreme i van terena. Poštovali su jedan drugog. Jedinstvena stvar vezana za njih je da im nije bilo bitno ko će postići pogodak. Bili bi srećni kad god se neko od njih upiše u strelce”, kazao je Gari Nevil.

Ponovo zajedno

Jork je u šampionskoj sezoni postigao 18 pogodaka u 32 meča u kojima je bio starter, dok se Kol upisao u strelce 17 puta u 26 utakmica.

Napadač iz Trinadada i Tobaga bio je prvi strelac Premijer lige, a proglašen je i za najboljeg igrača.

Zajedno, u svim takmičenjima u sezoni 1998/99. postigli su 53 gola.

Obojica su sa Junajtedom osvojila još dve titule Premijer lige. Kol se na “Old Trafordu” zadržao do kraja 2001, Jork je otišao pola godine kasnije.

Zanimljivo, putevi su im se opet ukrstili jer su obojica prešli u Blekburn i ostali do 2004. godine.

POUZDANE INFORMACIJE! Tenisa nema ni za šest meseci! SVE SE OTKAZUJE DO OVOG DATUMA!

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar