Sve Morisonove MUTNE radnje: Pokušao da PONIZI Đokovića, a evo kom savezniku je zabio nož u leđa

Australijski premijer ponovo u žiži međunarodne javnosti zbog nečeg negativnog, što građane Australije, ali i čitavog sveta, izuzetno iritira

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH, Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Srpski teniser Novak Đoković žrtva je političkih igara u Australiji, a u prilog tome svedoči i izjava čoveka kojem se smeje čitav svet – premijera Skota Morisona, nakon što je Federalni sud odlučio da najboljeg tenisera sveta deportuje iz Australije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

VREME ZA UŽIVANjE

Premijer Morison najavio je da je vreme za uživanje u tenisu, iako je njegova zemlja deset dana pokušavala da protera najboljeg igrača sveta, koji je u Melburn stigao sa svim potrebnim papirima za ulazak u državu. Naravno, on se sada poziva na javno zdravlje i tvrdi kako je odluka koju je sud doneo u korist svih stanovnika njegove zemlje.

– Ovo ukidanje vize napravljeno je zbog zdravlja i bezbednosti, jer je javni interes bio da se nešto tako uradi. Pozdravljam odluku da naše granice ostanu čvrste, a svi Australijanci bezbedni. Kao što sam rekao u petak, Australijanci su podneli velike žrtve tokom pandemije, pa je bilo potrebno zaštititi ih – istakao je Morison.

Ipak, jasno je da ovde ima mnogo politike. Nije propustio da to pomene ni tokom davanja izjave, pa je tako pričao o tome kako je Australija jedna od zemalja s najvećom stopom vakcinisanih, najmanjom stopom smrtnosti i najboljom ekonomijom na svetu tokom pandemije, iako ga trenutna epidemiološka situacija demantuje.

NOŽ U LEĐA

Ovo, naravno, nije prvi put da Morison bude u prvom planu međunarodne javnosti zbog nečeg negativnog.

Kao deo trilateralnog pakta saveznika, Australija je 15. septembra saopštila da će otkazati višemilionski ugovor o kupovini podmornica od Francuske, nakon čega je vlada Emanuela Makrona donela odluku da iz Kanbere povuče ambasadora, koji se do danas tamo nije vratio. Francuski zvaničnici su i dalje zbunjeni što je Australija odlučila da raskine ugovor koji su francuski mediji opisivali kao „ugovor veka”.

Skot Morison je rekao da neke nuklearne podmornice koje isporučuje Francuska nisu dorasle izazovu suprotstavljanja rastućem uticaju Kine na Pacifiku. Ali, francuski zvaničnici su rekli da Australijanci nikada nisu tražili da razmotre isporuku podmornica s nuklearnim pogonom, koje su deo francuskog arsenala.

VELIKO PONIŽENjE

Raskidanjem ugovora od oko 55 milijardi evra za 12 konvencionalnih podmornica s većinskom državnom fran- cuskom kompanijom DCNS, Australija ne samo što je odbila kompaniju nego je i ponizila Francuze. Objava pakta kasnila je u „više navrata”, jer su SAD i Velika Britanija čekale da Australija pronađe pravo vreme da prekine ugovor s Francuzima.

Na kraju su to učinili istog dana nakon što je vest već dospela u američke medije. Pariz Kanberi nije ostao dužan. Naime, u oktobru prošle godine trebalo je da dođe do sastanka između EU i Australije radi povećanja robne razmene. Međutim, do sastanka nije došlo zbog „veta” Pariza. Do danas se ne zna kada će i da li će do ovog sastanka doći.

PIŠE: FILIP RADOJIČIĆ

Ovu i ostale aktulene priče pročitajte u štampanom izdanju Objetkiva.

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

Ostavite komentar