Pravo leglo bakterija: EVO šta se dešava ako NE PERETE svoju četku za kosu redovno (VIDEO)

Bakterije se sa četke prenose na teme glave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Možda nemate tu naviku, ali je veoma važno da redovno čistite i perete svoju četku za kosu.

Kako je pokazala jedna devojka na Tik – Toku, četke za kosu su pune bakterija koje prilikom češljanja ostaju na temenu glave i “zalepljene” za dlaku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Sve četke sam stavila u lavabo i ostavila ih da se natapaju u vodi. U toplu vodu sam stavila i šampon – rekla je u video zapisu koji ima više od 4,5 miliona pregleda.

Nakon sat vremena proverila je lavabo i imala je šta da vidi – voda je bila mutna i smeđe boje.

– Dame, ne zaboravite da operete četke za kosu – naglasila je.

Stručnjaci su rekli da skupljanje prljavštine na četkama za kosu može uticati na zdravlje temena i kose. Naime, stručnjak za kosu Bridžet Hil, rekla je da su prljave četke za kosu plodno tlo za sakupljanje prašine, bakterija, grinja i proizvoda za oblikovanje kose.

@unitfour4

i know why your hair is getting oily quickly!!!! #unitfour4 #oilyhair #greasyhair

♬ original sound – ?Jєѕιѕ ιѕ кιиg αи∂ ℓσνєѕ υ?

– Razmislite o tome koliko često perete kosu i ponovo stavljate istu prljavu četku na svoje teme glave. Kao da ponovo kontaminirate područje koje je upravo očišćeno – kaže Hil.

Ona dodaje i kako korišćenje neoprane četke za kosu može negativno da utiče na sebum, prirodno ulje koje se luči na temenu glave i kose koje proizvode lojne žlezde.

– Četkanje pomaže u distribuciji sebuma. Naime, neočišćene četke šire bakterije, kontaminiraju teme i kosu nakupljenim starim proizvodima, šire bakterije na bazu temena, što dovodi do zagušenja i upale, a to pogoršava neželjene simptome i stanja temena – rekla je.

Neoprane četke za kosu takođe mogu dovesti do hronične upale, iritacije i moguće infekcije. Stručnjaci ističu da bi četke za kosu trebalo prati minimum jednom mesečno.

Mišel Pričard, vlasnica i osnivač Michele Pritchard Hair, podelila je video u kojem pokazuje kako pravilno očistiti četku.

– Upotrebite šampon da je očistite. Preporučujem da nanesete manju količinu na mekanu četkicu za zube i istrljate ih vodom – kaže ona.

@michelepritchardhair

How to clean your hairbrushes! #tiktokpartner #learnontiktok

♬ original sound – Hair Tips and Tutorials

Prvi korak za pravilno čišćenje je uklanjanje kose sa četke dok je ona još suva, pre nego što istu potopite u vodu. Nanesite malo šampona na četkicu za zube, pa pomoću nje istrljate četku za kosu, ali nemojte četku umočiti u vodu.

– Mogli biste tako da uništite ručku i glavu četke, jer se boda neće do kraja osušiti – kaže Pričard.

Nakon ribanja isperite četkicu za zube, a zatim šomoću nje proverite da li je sav šampon uklonjen sa četke.

Najbolje je da je ostavite da se suši na peškiru tako da drška četke bude nagnuta dijagonalno. To će pomoći da se ona ravnomerno osuši i da voda ne dođe na ručni deo.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar