Period za pamćenje u srpskom sportu: Samo jedan događaj bacio je veliku ljagu na 2021. godinu! (VIDEO)

Podjednaka pažnja bila je usmerena ka Olimpijskim igrama, Noletovim rekordima, fudbalerima, košarkašima, odbojkašima, odbojkašicama...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Spuštena je zavesa na 2021. godinu! Brojni klubovi i sportisti širom sveta već uveliko analiziraju postignute rezultate u prethodnih 12 meseci.

Godina za nama bila je uspešna za sportiste iz Srbije, koji su po ko zna koji put naciju učinili ponosnom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Padali rekordi

Ako je iko sumnjao da 2021. neće biti godina Novaka Đokovića, grdno se prevario. Najbolji teniser planete pokazao je i dokazao rivalima da je možda već sada zaslužio epitet najvećeg igrača svih vremena. Srpski as je bogatu riznicu trofeja dodatno uvećao i malo je nedostajalo da pokori konkurenciju na četiri najvažnija turnira. Pravi (i jedini) kralj belog sporta osvajao je titule na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu, dok je na US openu i Olimpijskim igrama u Tokiju stao na korak od cilja. Maestralnim partijama nervirao je Nole najveće rivale, rušio različite rekorde, postavljao standarde i po sedmi put godinu završio kao najbolji teniser na ATP listi.Na Međunarodni dan žena izjednačio se na večnoj listi sa Švajcarcem Rodžerom Federerom po broju nedelja provedenih na prvom mestu. Takođe, kao želju štiklirao je 21. grend slem pehar i pitanje je trenutka kada će prestići Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Heroji iz Tokija

Podjednaka pažnja bila je usmerena i ka Olimpijskim igrama u Tokiju. Srpski navijači imali su ogromna očekivanja, zbog čega su reprezentativci naše države morali dobro da se pomuče kako bi zadovoljili apetite. Mnogi nisu verovali da vaterpolisti mogu da odbrane tron u Japanu, ali je četa Dejana Savić osvojila još jednu zlatnu medalju. Na taj način je najbolja generacija ikada stavila tačku na odličan niz rezultata i naslednicima visoko podigla lestvicu. Najsjajnije odličje oko vrata okačile su tekvondistkinja Milica Mandića, kao i karatistkinja Jovana Preković. S druge strane, do srebrne medalje stigao je strelac Damir Mikec, dok su bronze zaslužili tekvondistkinja Tijana Bogdanović, basketaši, strelac Milenko Sebić, rvač Zurab Datunašvili i odbojkašice Srbije.

Foto: Angela WEISS / AFP / Profimedia

Piksi vratio veru

Za šlag na torti pobrinula se fudbalska reprezentacija Srbije plasmanom na Svetsko prvenstvo u Katar 2022. godine. Usred Lisabona pala je Portugalija, a u junaka još jednom izrastao je neverovatni Aleksandar Mitrović, koji je golom u završnici meča šokirao Kristijana Ronalda i u otadžbini mu oteo vrednu vizu. Ujedno vratio je selektor Dragan Stojković veru u decenijama najpopularniji sport u našoj državi, pa se s velikim nestrpljenjem očekuje planetarno takmičenje. Čuveni Piksi kroz kvalifikacije je razmazio i navikao simpatizere „orlova“ na dobre igre i rezultate, pa je samo nebo granica u dalekom Kataru.

Kada se na to pridodaju uspesi Crvene zvezde i Partizana na “evrosceni” i prilazak dva mesta u Ligi šampiona po nacionalnom koeficijentu, jasno je da dugo nismo imali ovako berićetno fudbalsko razdoblje kao što je to bio slučaj u prethodnih 12 meseci.

Foto: Starsport.rs ©

Ostali uspesi srpskog sporta u 2021. godini

Naša najbolja tekvondistkinja Milica Mandić nam je sa Evropskog prvenstva donela srebrnu medalju, dok je to isto učinio i Iranac Medi Kodabakši, koji nastupa pod srpskom zastavom. Džudista Aleksandar Kukolj osvojio je drugo mesto na Svetskom prvenstvu, a bronzu sa istog takmičenja je osvojila Anja Obradović. Fantastičan uspeh pred OI ostvarile su izabranice Marine Maljković osvajanjem zlata na Evropskom prvenstvu u košarci, pobedom protiv Francuske u finalu. Svi se odlično sećamo napetih završnica protiv Španije, a pogotovo protiv Belgije na ovom prvenstvu, gde su naše košarkašice pokazale sjajan karakter i mentalitet pobednika. Za MVP-ija turnira proglašena je Sonja Vasić. Na Svetskom prvenstvu u odbojci do 20 godina naše odbojkašice su osvojile srebrnu medalju, pošto su poražene od Italije u finalu. Pokazale su da selektor Zoran Terzić ne mora da se brine za naslednike Maje Ognjenović, Milene Rašić, Stefane Veljković… Kad smo već kod njih, ženska seniorska reprezentacija je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu, koje se održalo u Beogradu, a u finalu je i u ovom slučaju, bila bolja Italija, predvođena sjajnom Paulom Egonu. Juniorska reprezentacija Srbije u vaterpolu osvojila je dve zlatne medalje, jednu na Svetskom, a drugu na Evropskom prvenstvu, što je pokazatelj da se sjajno radi u mlađim kategorijama naše selekcije. I za kraj, treba napomenuti Zuraba Datunašvilija i njegova dva zlatna odličja sa Evropskog i Svetskog prvenstva.

Foto: Terje Pedersen / AFP / Profimedia

Najveća mrlja

Neuspeh košarkaša, koji nisu uspeli da se plasiraju na završni turnir Olimpijskih igara, predvođenih Igorom Kokoškovim, definitivno je bacio “ljagu” na 2021. Podsetimo, “orlovi” su letos poraženi usred Beograda od Italije, koja je tako obezbedila sebi “vizu” za Tokio, a jednu od najvećih košarkaških sila ostavila slomljenog srca.

Pored toga, bila je ovo uspešna godina za srpski sport, nadamo se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti, pogotovo sada kada su podigli lestvicu očekivanja u srpskom narodu.

Pišu: Luka Kalajdžić i Uroš Selenić

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar