Kakao, spanać i beli luk: 10 namirnica koje podižu nivo TESTOSTERONA

Osim korigovanja načina ishrane, veoma je važan i dobar san

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock,Ilustracija

S godinama nivo muškog polnog hormona, testosterona, opada u organizmu.

Ovaj hormon je temelj muškog postojanja, s obzirom na to da utiče na srce, mišiće, jačinu kostiju, nivo libida i pamćenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, ako želite da podignete nivo testosterona, prvi korak je ozbiljno korigovanje ishrane.

Takođe, za kvalitetan podsticaj testosterona u krvi, osim pažljivo odabrane ishrane, važan je i dobar san.

Stručnjaci izdvajaju 10 namirnica koje su najefikasnije u podizanju nivoa testosterona.

Spanać

Spanać pruža mnogo magnezijuma, koji je važan mineral za razvoj mišića, ali i za reproduktivnu funkciju muškarca. Povećanje unosa magnezijuma može pomoći u podizanju nivoa muškog hormona u izvesnoj meri, a to je upravo ono što svaki pripadnik jačeg pola može učiniti kada uključi spanać u ishranu. Šolja kuvanog spanaća pruža oko 160 miligrama magnezijuma.

Brokoli

Brokoli spada u povrće bogato jedinjenjima koja su efikasna u borbi protiv raka, a takođe i pomažu u eliminisanju viška ženskog hormona estrogena iz organizma da bi mu testosteron bio što dostupniji. Kako muškarci stare, nivo testosterona u njihovom telu opada, dok nivo estrogena postepeno raste. Hranljive materije u brokoliju i drugom njemu sličnom povrću (kupus, karfiol, kelj, prokelj) pružaju zavidne efekte u smanjenju nivoa estrogena kod muškaraca.

Foto: Shutterstock

Ostrige

Još jedan važan mineral koji je odgovoran za povećanje nivoa testosterona je cink, a njega u obilnoj meri ima u ostrigama. Povećanjem unos cinka, bićete u mogućnosti da poboljšate svoje fizičke performanse i rast mišića. Konzumiranjem nekoliko ostriga, koje su poznate kao prirodni afrodizijaci, ssnabdećete organizam sa 33 miligrama cinka, što je tri puta više od preporučenog dnevnog unosa ovog minerala za odrasle muškarce.

Beli luk

Jedan od manje poznatih svojstava belog luka jeste da on može znatno pomoći povećanju seksualne želje, a to je uglavnom zato što ovo povrće može da pokrene oslobađanje luteinizirajućeg hormona koji pojačava proizvodnju testosterona. Neke naučne studije su pokazale da se konzumiranjem belog luka povećava nivo muškog polnog hormona, pa ga zbog toga nikako ne treba izbegavati u ishrani. Stručnjaci kažu da sve korisne fitonutrijente sadržane u belom luku treba iskoristiti do maksimuma.

Tunjevina

Prepuna vitamina D, tunjevina se svakako može naći na listi namirnica koje podstiču testosteron. Ova vrsta ribe pruža dobru količinu proteina i omega 3 masnih kiselina koje štite srce. Uključivanjem tune u ishranu povećaće se i unos vitamina D, a dobra doza ovog vitamina može se dobiti i od drugih vrsta ribe, poput sardine ili lososa.

Foto: Shutterstock

Žumance

Žumanca su korisna jer pomažu povećanju unosa vitamina D, što zauzvrat pomaže podizanju nivoa testosterona. Važno je napomenuti da belanca obezbeđuju proteine, ali da se gotovo sve hranljive materije nalaze u žumancu. Uvek postoji zabrinutost u pogledu nivoa holesterola koji se nalazi u žutom delu jajeta, pa se savetuje umerenost kako bi se izbegle bilo kakve komplikacije.

Semenke bundeve

Bundevino seme je na listi namirnica koje podstiču testosteron uglavnom zbog sadržaja cinka. Taj mineral pomaže da se u organizmu održi optimalni nivo ovog važnog hormona. Cink je neophodan za zdravlje polnih organa i podstiče metabolizam da bolje konvertuje hormone. U semenkama bundeve nalazi se i aminokiselina triptofan, koji povećava proizvodnju serotonina. Semenke bundeve su generalno dobre za celokupno ljudsko zdravlje, jer obezbeđuju zavidan unos gvožđa, proteina i omega 3 masnih kiselina.

Goveđe meso

Crveno meso može da pomogne pri povećanju nivoa testosterona, ali se mora jesti u umerenim količinama pošto sadrži loše masti. Prekomerna konzumacija može dovesti do raka debelog creva. Ipak, goveđa šnicla i jetra predstavljaju dobre izvore vitamina D, što povećava nivo testosterona. Ovom rezultatu doprinosi i dobra količina cinka koja se nalazi u goveđem mesu.

Foto: Diana Miller / ImageSource / Profimedia

Jagode

Na vrhu liste voća koje se svrstava u ponajbolje za povećanje nivoa testosterona spadaju jagode. Zajedno sa malinama, jagode mogu učiniti čudo kada je reč o prirodnom podizanju ovog polnog hormona. Jagode su posebno korisne jer su bogate cinkom, a ujedno i smanjuju rizik od artritisa i poboljšavaju imuni sistem.

Kakao

Korišćenje sirovog kakaoa u ishrani pospešiće nivo testosterona. Kakao sadržan u crnoj čokoladi u sebi ima veliku količinu magnezijuma. Kao što je već prethodno naznačeno, povećanje unosa ovog minerala pojačaće nivo muškog hormona.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Baštabalkana.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar