Modrice, pucanje kože i grčevi: Koje promene na telu ukazuju da vam nedostaju određeni VITAMINI?

Prvi korak je promena načina ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nikada nećete pogrešiti ako slušate signale koje vam telo šalje.

Ukoliko primetite razne promene na telu, od neobičnih modrica, preko pucanja sluzikože do grčeva, to može da bude znak da vam nedostaju određeni vitamini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naravno, zbog ovoga ne treba da paničite, ali ni da se ponašate kao da se ništa nije dogodilo.

Vitamin C

Ukoliko vam se na nogama ili nekom drugom delu tela pojavi velika modrica, a niste se udarili, moguće je da u organizmu nemate dovoljnu količinu vitamina C. Ovaj vitamin pomaže u stvaranju kolagena, koji je ključan za stvaranje krvnih sudova. Često dobijanje modrica može da ukaže na oslabljene kapilare.

Osim toga, stres i pušenje smanjuju nivo vitamina C u telu, pa je važno da obogatite ishranu ili da uzimate vitamin u tabletama.

Vitamin B12

Pojava ranica na sluzokoži usta ili male pukotine u uglu usana većina nas povezuje s padom imuniteta. Dijetetičarka Olivija Vagner precizira da nam nedostaje vitamin B12.

U ishranu uvrstite više živinskog mesa, nemasno crveno meso i jaja. Ukoliko ste vegetarijanac, to će biti malo veći problem, ali može da bude od pomoći konzumiranje mleka biljnog porekla, poput bademovog, pirinčanog, sojinog ili kokosovog, ali i žitarice, napominju nutricionisti.

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Magnezijum ili kalcijum

Magnezijum i kalcijum igraju važnu ulogu u kontrakciji mišića. Posledica neravnoteže kalcijuma i magnezijuma u organizmu su grčevi koji mogu da budu veoma neprijatni, ali i da potraju. Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u krvi i mišićima.

Odličan izvor magnezijuma su semenke bundeve, banane i avokado. Dovoljno kalcijuma dobićete iz mlečnih proizvoda, suvih smokava, kelja i soje.

Cink i vitamin A

Prekontrolišite kožu svojih ruku. Ukoliko nisu glatke već na njima zapažate crvenkaste tačkice, moguće je da vam u ishrani nedostaje cink i vitamin A. Posledica njihovog manjka često je lomljiva kosa.

Reč je o keratozi pilaris, koja zahvata unutrašnju stranu ruku. Ove tačkice niti svrbe, niti rastu, a istraživanja su pokazala da je gotovo uvek uzrok njihove pojave bio pad cinka i vitamina A u organizmu.

Cinka najviše ima u mesu živine, humusu i semenkama bundeve.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar