Sestra mi je umrla od gladi, NEMOĆAN sam: Potresna sudbina PREŽIVELOG logoraša Slavka sa Kozare kida dušu

Na Mirogoju se obnavlja memorijalno ustaško groblje, pa će se tako, jedni pored drugih, naći kosti gotovo 900 ubijene srpske dece sa Kozare i njihove ubice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Odbor za ratne veterane Hrvatskog sabora odlučio je da na zagrebačkom groblju Mirogoj bude obnovljeno memorijalno ustaško groblje, na kome su sahranjeni i domobrani. Tako će se, jedni pored drugih, naći kosti gotovo 900 ubijene srpske dece sa Kozare i njihove ubice.

CITIRAJU TUĐMANA

Kako je navedeno u obrazloženju odluke o uređenju groblja, na čak 3.700 metara kvadratnih biće potrošeno 300.000 evra, a ustaška NDH izraz je vekovne težnje hrvatskog naroda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored toga se citira i Franjo Tuđman, a istoričar Dejan Ristić kaže da je zgrožen kao čovek.

– Muzej žrtava genocida obavestiće relevantne institucije u Evropi i svetu, posebno imajući u vidu da se u neposrednoj blizini tog ustaškog groblja, groblja najvećih zlikovaca i zločinaca nalazi i masovna grobnica sa gotovo 900 srpske dece stradale usled posledica zloglasne ofanzive, odnosno nacističko-ustaškog napada na Kozaru i Potkozarje 1942. godine. Jedni do drugih naći će se nevine žrtve, nedužna deca i zlikovci koji su na njih nasrnuli, to je zastrašujuće – navodi Ristić.

NAGRAĐENI ZA KLANJE SRBA

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta u izjavi za Objektiv poručuje da ga, nažalost, odluka u Zagrebu ne iznenađuje.

– Svedoci smo pokušaja prekrajanja istorije i rehabilitacije ustaštva. Hrvatski političari stavljaju cveće u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci u Blajburgu, legalizovali su ustaški pozdrav „za dom spremni”, smatraju ga patriotskim činom.

Tako da je ovo memorijalno ustaško groblje koje su najavili logičan sled svih događaja, njihova država počiva na temeljima ustaštva i NDH – navodi Linta.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da protestuje protiv ovakve odluke.

– Hrvatska država od 1993. godine isplaćuje penziju ustašama i domobranima, priznaje im ratni staž u duplom trajanju u NDH, nagradili su ih za klanje i genocid. Evropska unija ne reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj iz geopolitičkih razloga. Hrvatska je lojalni član NATO i EU, priznali su Kosovo, uveli sankcije Rusiji. Dvostruki standardi su realnost u svetskoj politici, ali naša država treba da organizuje protest protiv ovakve odluke – zaključuje Linta.

PREŽIVELI LOGORAŠ

Preživeli logoraš i predsednik Udruženja logoraša Jasenovca iz Beograda Slavko Milanović u razgovoru za Objektiv kaže da se oseća nemoćno.

– Moramo nešto da preduzmemo, uložićemo primedbu, ali sumnjam da ćemo uspeti. Oni to namerno rade, da imaju malo duše i savesti, to ne bi bilo ovako. Zatiru te događaje iz Drugog svetskog rata, veoma mi je neugodno, tužan sam i nemoćan. Protivim se ovoj odluci i mnogo me pogađa što se blati sećanje na nevinu dečicu sa Kozare koja su sahranjena nakon što su izgladnjivana, umorena i ubijena između 1942. i 1943. godine – priča Milanović. I on sam je kao dete sa Kozare preživeo tešku sudbinu. Zbog toga mu vest o izgradnji ustaškog groblja pored kostiju srpske dece teško pada.

– Nije bilo sata da neko ne umre u Jasenovcu, bilo od gladi, bilo od bolesti i svega drugog… U logoru je umrla i moja sestra. Imala je četiri i po godine i zvala se Zorka. Sestra je bila nežnija od mene. Ja sam bio žilaviji. Bio sam i stariji od nje godinu i po dana, imao sam šest godina. Umrla je od gladi, od iznemoglosti. Bila je toliko mršava da su joj se koščice videle… Video sam kad se to desilo. Bio sam pored. Majka je plakala, a tetka, majčina najmlađa sestra, koja je tada imala 18 godina, tešila ju je rečima: „Ostao ti je Slavko.” Ja nisam plakao. Život tada nije bio skup… Telo su odneli malo dalje, položili ga kod drugih preminulih. Čuo sam kasnije da je sahranjena negde kod Novske – ispričao je Slavko za Objektiv.

Foto: Vladimir Milovanovic
foto Vladimir Milovanovic

Piše: Marija R. Ilić

Ovu i mnoge druge aktuelnosti pročitajte u štampanom izdanju Objektiva za 2. decembar

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar