Jedna od NAJMOĆNIJIH namirnica: Pečurke su izvor vitamina D i selena, maksimalno jačaju IMUNITET

Pečurke su bogate i fosforom, natrijumom i kalijumom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ako želite balansiranu ishranu, sa dovoljnom količinom vitamina i minerala, obavezno u svoj jelovnik morate da uvrstite pečurke.

Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom. Bogate su i biljnim mastima, belančevinama, mineralima – fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pečurke sadrže čak 95 procenata vode, pa su odlične ukoliko držite dijetu. Pored toga, u 100 grama pečuraka ima samo između 18 i 23 kalorije.

Evo zašto ih je dobro jesti što češće, posebno u dane posta:

1. Odličan su izvor vitamina D

Ovo je jedna od retkih namirnica koja sadrži vitamin D. Dobro je poznato koliko je ovaj vitamin dobar za jačanje imunog sistema, a naročito u zimskom periodu. U poslednje vreme se dosta govorilo o pozitivnom uticaju na celokupno zdravlje, a s obzirom da nam svima nedostaje ovaj vitamin tokom dana kada nema sunca, dobro bi bilo uvrstiti pečurke u jelovnik.

2. Sadrže selen u velikim količinama

Pečurke su odličan izvor selena, koji je esencijalni mineral koji deluje kao antioksidans, pa štiti ćelije od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala i sprečavaju razvoj mnogih bolesti. Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imunog sistema.

Foto: Shutterstock

3. Zamena su za meso

Zbog svoje teksture koja podseća na meso, jednostavno se mogu uklopiti u obroke kada želimo da smanjimo unos mesa ili postimo. Tako ćete ujedno i smanjiti unos kalorija i masnoća u organizam.

4. Jačaju imunitet

Zahvaljujući spektru vitamina, ojačaće organizam u kratkom roku.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, ordinacija.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar