SNS predstavio Programska načela! Brnabić: Trebaju nam deca i to je apsolutni prioritet (VIDEO)

Načela su predstavljena u Domu omladine Beograda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanovic

Srpska napredna stranka predstavlja Programska načela stranke.

Načela se predstavljaju u Domu omladine Beograda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, član predsedništva SNS Dejan Đurđević i potpredsednik SNS Aleksandar šapić.

Publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila predstavnike SNS-a na bini.

Skupština SNS biće održana sutra, u subotu, 27. novembra, a više stranačkih odbora donelo je do sada odluku da na zasedanju tog tela za predsednika SNS predloži Aleksandra Vučića.

Obraćanje Aleksandra Šapića

Potpredsednik SNS Aleksandar Šapić obratio se prisutnima.

Istakao da je Srbija danas ekonomski stabilna, vojno sve jača, diplomatski izuzetno poštovana i zemlja koja posle dužeg vremena ima prijatelje i na zapadu na istoku.

– SNS možete da volite ili ne, kao i Vučića, ali ne možete da ne konstatujete da je u toku stvaranje nove srpske politike, nove savremene Srbije, kao i da je tvorac toga Aleksandar Vučić. Politika počinje da se kristališe. Prošli vek je bio specifičan po raznim ujedninjenima Srba, Hrvata Slovenaca i pitanje je da li je Srbija imala prilike da bude kreator specifične srpske nezavisne suverene slobodarske politike. Sa istorijske distance ćemo uvideti koliko je Vučić važan. Srbija je zemlja koja ima predsednika koji je poštovan u svakom delu sveta – istakao je Šapić.

Šapić kaže da mu je čast što je Vučićev savremenik i savremenik SNS jer po njegovom mišljenju Srbija po prvi put posle Obrenovića ima priliku da vodi sopstvenu politiku.

–  Vučić je jedini čovek koji najviše radi na sebi i da oni kao stranka treba tako da rade i da ne smeju da zaborave da su tu, pre svega, zbog Srbije. Ako bude dobro u Srbiji, biće dobro i nama. Vodimo politiku stabilnosti mira, i kada jača svoju vojsku jača je zato da bi drugima odagnala misli da mogu Srbiju olako da napadnu.

Istakao je da će uvek voditi računa o srpskom narodu gde god da se nalazio.

– Mi verujemo u sebe i smatramo da na ovim prostorima imamo kvaliteta da budemo lideri. Nemam problem da kažemo da ćemo voditi računa o našem narodu gde god da se nalazio. Izuzetno je važno reći da je u poslednjih godinu dana politika Vučića dala rezultate da ta politika ima smisla, iako su mnogi pokušali da tu politiku nezavisnosti definišu. Kada je krenula kovid kriza zahvaljujući dobrim odnosima Vučića smo dobili vakcine i medicinsku opremu. Tada smo prvi put došli u prve tri zemlje na svetu borbe u prvom talasu kada je svaki deo medicinske opreme bio kao zlata vredan. Činjenica da se pojavila gasna kriza je zahvaljujući dobrim odnosima sa Rusijom pokazala da je ova politika ispravna i politika budućnosti, nova politika savremene budućnosti.

– Ukoliko nikada ne budemo zaboravili da smo tu da štitimo naš interes, onda sam potpuno da će to u narednom periodu naš narod to prepoznati.

 

Foto: Vladimir Milovanovic

Obraćanje Siniše Malog

Nakon Aleksandra Šapića obratio se ministar finansija Siniša Mali.

– Ono o čemu ću govoriti je ekonomska politika SNS. Kada govorimo o ekonomskim uspesima RS, govorimo o snovima jednog čoveka, Aleksandra Vučića. Koji je imao san da od razorene Srbije napravi ekonomskog lidera. Najpre, želimo da jačamo našu privredu i ekonomiju, da ubrzano podižemo životni standard građana, da održimo stabilnost. Da vas podsetim, 2011.,2012., ostavili su nam ekonomski razorenu državu. Kurs koji je rastao, veliku nezaposlenost, trgovinski deficit, jednom rečju bankrot, ali se nismo uplašili izazova. Krenuli smo u investicioni ciklus, stabilizovali kurs, hitne mere fiskalne konsolidacije, stabilizovali inflaciju.

– Jedan od naših ekonomskih stubova je da podižemo životni standard, podižemo plate i penzije. Plate nam rastu iz godine u godinu. Preko 600 evra ćemo imati prosečnu platu u decembru mesecu.  Bićemo jedna od tri najbolje i najuspešnije zemlje u Evropi.2012. ostavili su nam 8,5 milijardi dinara na računu, nismo imali ni za mesečnu penziju, a one su danas stabilne i rastu iz godine u godinu. Naredne godine dodatnih 5,5 odsto će rasti, a u februaru najstariji sugrađani dobiće dodatnih 20.000 dinara.

– Četiri su stuba naše ekonomske politike i to kapitalne investicije, rast životnog standarda, rast izvoza, inovacije uz kontrolu javnog duga i očuvanje makroekonomske stabilnosti. Srbija je postala zemlja inovacija, sa milijardu evra suficita koji ostvarujemo ove godine. Velika šansa za mlade.

Mali je govorio i o infrastrukturi i radovima koji su nekada bili nezamislivi.

– Imamo devet auto-puteva i brzih saobraćajnica koje gradimo u ovom trenutku. Na proleće ćemo se voziti brzim vozom od 200 km na čas do Novog Sada.

– Imali smo velike snove i Vučić je sanjao velike snove 2012, 2013, 2014, 2015, mnogi nisu verovali da će se ostvariti, ali naši snovi su postali stvarnost. Sada sanjamo još veće snove, hoćemo da Srbija 2025. godine bude umrežena novim putevima, brzim putevima, da ima završene nove bolnice, vrtiće škole. Da svako domaćinstvo ima priključak na kanalizaciju, da Srbija bude zemlja inovacija, da nam plate u proseku budu 900 evra, a penzije 440 evra. Da naši mladi imaju priliku da svoje snove ostvare u Srbiji.

Foto: Vladimir Milovanovic

Obraćanje Ane Brnabić

Nakon Siniše Malog, prisutnima se obratila premijerka Ana Brnabić.

– Četiri su najvažnije poruke, stalno jačanje, političko, društveno, ekonomsko. Srbija koja je danas jača nego što je bila juče, ali nešto slabija nego što će biti sutra. Drugi postulat, državna stabilnost. Zatim, puna samostalnost u odlučivanju. Mi odlučujemo za nas. O Srbiji odlučuju građani Srbije. I četvrto, saradnja. To je naš poolitički manifest – istakla je premijerka.

Premijerka je istakla da su nam deca potrebna i da je demografija apsolutni prioritet i da će se menjati zakon o finasijskoj podrši porodicama sa decom kako bi posebno nagradili majke preduzetnice, kako bi se podržala preduzetnička kulutra.

– Imamo više novca i želimo da još više radimo na tome. Izdvojili smo 700 miliona evra u svrhu populacione politike. Od 1. januara umesto 100.000 dinara ide 300.000 dinara. Država će davati bespovratno 20.000 evra parovima da izađu iz roditeljskog doma da žive sami. Pokušaćemo da pomognemo studentima da mogu imati decu tokom studija, to ne samo da je u redu nego je pohvalno i poželjno. Mi praktično izgubimo jednu generaciju zato što decu dobijamo kasno, ali i svet sa nama. Time želimo da poboljšamo populacionu politiku Srbije. Menjaćemo zakon o finansijkoj podršci sa decom kako bi posebno nagradili majke preduzetnice.

– U Srbiji smo uveli fond za nauku. Zaposlili smo prvih 1000 mladih doktoranata. Izgurali smo to političkom voljom. Napravili smo prostor za mlade naučnike. Do 2030. to je veoma važan plan kako bi išli brže od ostalih. Smejali su se, a uveli smo digitalizaciju, elektronsku upravu, ali moramo da idemo dalje. Veštačka inteligencija i bioekonomija, su dve važne stvari. Napravili smo institut u Novom Sadu za razvoj veštačke inteligencije. Kada smo zvali neke od naših ljudi iz dijaspore da se vrate i svi su se vratili.

– Takođe, veoma nam je bitna kultura. Ovo je segment društva koji je bio devastiran. Petnaest godina je “Narodni muzej” bio zatvoren, “Bora Stanković” pozorište u Vanju smo renovirali, takođe pozorište u Subotici. Novi muzej “Nikole Tesle” koji je ogromna investicija, oko 40 miliona evra, muzej “Istorije Srbije” i muzej “Istorije Beograda”. Uveli smo nacionalnu predstavnicu kulture. Do 2030. želimo peronalizovanu medicinu u Srbiji. Da za svakog građanima znamo koje rizike ima za svoje zdravlje. Da budemo u rangu sa najrazvijenijim zemljama.

– Mnogo smo uložili i u sport. Nacionalni stadion krećemo da gradimo do kraja godine. Gradićemo i sportske objekte širom Srbije. Pričam o tome da moramo dodatno da ojačamo mlade u Srpskoj naprednoj stranci. SNS je jedina stranka koja investira u mlade kadrove. Moramo da se posvetimo da mnogo više vremena provodimo u akademiji mladih lidera.

Foto: Vladimir Milovanovic

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar