Šta se KRIJE iza Kurtijevih provokacija? Premijer lažne države u najvećoj KRIZI od dolaska na vlast

Politikolog Jelena Vukoičić u izjavi za Objektiv kaže da priča o takozvanoj velikoj Albaniji nije nikakva novost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski. Kurti je u intervjuu za švajcarski onlajn magazin naveo i da centralni deo budućeg sveobuhvatnog sporazuma između tzv. Kosova i Srbije treba da bude međusobno priznanje. Tvrdi i da je za trajni mir i stabilnost u regionu najbrži i najbolji put da se šest zemalja Zapadnog Balkana odjednom integrišu u EU.

– Neki ne žele u NATO, ali tzv. Kosovo hoće. Albanija i tzv. Kosovo su dve zemlje, ali imamo isti jezik i jedan smo narod. Kada smo proglasili nezavisnost, proglasili smo je protiv Srbije, a ne protiv Albanije. S druge strane, ima mnogo građana EU koji imaju dvojno državljanstvo. Mislim da ima mnogo onih koji imaju tri pasoša i ohrabrujem ih da glasaju u svim zemljama čije državljanstvo imaju – rekao je Kurti.

KURTI JE U KRIZI…

Politikolog Jelena Vukoičić u izjavi za Objektiv kaže da priča o takozvanoj velikoj Albaniji nije nikakva novost.

– Velika Albanija je konstanta albanske politike još od vremena stvaranja Prizrenske lige, 1878. godine, i nijedan albanski lider, bez obzira na to u kojoj državi se nalazio, nikad nije odustao od tog opasnog i destruktivnog cilja. Ono što je, takođe, činjenica jeste da albanski političari u periodima društvenih kriza ili pada lične popularnosti još više pribegavaju ekstremističkoj retorici i pozivanju na stvaranje ove utopijske državne zajednice, a Kurti se upravo sad nalazi u najvećoj političkoj krizi od dolaska na vlast – smatra Vukoičićeva.

Foto: medija centar beograd

Politički analitičar Dejan Miletić ističe za naš list da se srpskom zemljom ne trguje.

– Politika nije fontana želja, pa ko šta poželi da dobije. Očigledno da Kurti nije ništa do sada naučio o politici, ali ćemo ga naučiti. Srpskom zemljom se ne trguje, a još manje se ona može otimati. Moj savet njemu i onima koji imaju slične ideje i namere je da se ne igraju vatrom, gadno će se opeći – zaključuje Miletić.

Foto: Pink

PROMENIO PRIČU

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić ocenio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokazao da tzv. Kosovo ne teži ka nezavisnosti, već ujedinjenju sa drugim zemljama.

– Evo jednog zanimljivog obrta. Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je sada otvoreno protiv „nezavisnosti Kosova”. Bez ikakvog pokušaja prikrivanja, težnja za odvajanjem od Srbije nije više težnja za nezavisnošću, već je postala težnja za ujedinjenjem sa drugim državama ‒ napisao je Ðurić.

Marko Đurić
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

NOVA SPIRALA SUKOBA

Međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

– To reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba. Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu ‒ poručio je Petković u saopštenju.

Piše: Marija R. Ilić

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 22. NOVEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar