Microsoft OŽIVEO antičku prestonicu sporta: Ovde su pre 2.800 godina održane prve Olimpijske igre (VIDEO)

Sjajan projekat grčkih vlasti i američkog giganta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube / Ancient Olympia: Common Grounds

Ukoliko ste ikada želeli da saznate kako je izgledala antička Olimpija u vreme održavanja prvih Olimpijskih igara (776. godine pre nove ere), sada imate priliku!

Zahvaljujući saradnji grčkih vlasti i američkog giganta Microsoft realizovan je projekat “Ancient Olympia: Common Grounds”, koji podrazumeva virtuelni prikaz sportske prestonice onog vremena.

Uz pomoć stručnjaka Iconema izrađeno je stotine hiljada fotografija današnjeg lokaliteta, a korišćeni su i dronovi. Prikupljeni materijal obrađen je softverom Microsoft AI, kako bi se stvorio foto-realistični prikaz građevina.

Moderna tehnologija

Antičke Olimpijske igre organizovane su do 393. godine nove ere, i nastavljene do uništavanja hrama posvećenog Zeusu (425. godine nove ere).

Projekat “Common Grounds” moguće je videti na internetu (LINK), Android i iOS uređajima, dok će posetioci Microsoft manifestacije u Atini moći da otputuju u prošlost pomoću HoloLens 2 tehnologije.

U virtuelnoj realnosti je sačuvano 27 spomenika, među kojima su Olimpijski stadion, hramovi Here i Zeusa, kao i radionica čuvenog vajara Fidije, prenosi Daily Mail.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar