Stalno brinete i ne znate kako DALJE? Šest pitanja koja sebi treba da postavite i ISKRENO odgovorite

Ova pitanja osmislio je ruski psiholog Ivanov

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Svima nam se može desiti da u određenom trenutku ne znamo kako ćemo dalje.

Jednostavno više ne možemo da se nosimo sa onim što nam život servira, niti da donismo ispravne odluke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svaka faza života sa sobom nosi određene prepreke, ali se dešava da ponekad zastanemo na tom putu.

Ako vam se nekada čini da ste na pogrešnom putu ili da ne znate kako dalje, postavite sebi ovih 6 pitanja.

U vašim odgovorima krije se sve ono što bi zapravo trebalo da osvestite jer ćete jedino na taj način biti srećni i pronaći ispravan put.

Ruski psiholog Ivanov osmislio je tehniku koja će vam pomoći u tome. Sve što je potrebno je da odgovorite na nekoliko pitanja, ali vodite računa jer vaši odgovori moraju biti maksimalno iskreni.

1. Zbog čega sam zabrinut?

Jednu stvar treba da znate, a to je da nema nerešivih problema. Najvažnije je kako se odnosite prema stvarima koje vas brinu i prema problemima na koje nailazite. Shvatite da nema smisla razmišljati o prošlosti jer je ona završena i apsolutno ništa ne možete da uradite po tom pitanju.

Foto: Shutterstock

Kad je u pitanju budućnost, nema potrebe ni brinuti jer jednostavno ne znamo šta nam sledi. Trudite se da u budete u sadašnjem trenutku i da živite najbolje što možete.

2. Zašto stalno odlažem svoje obaveze za kasnije?

Ako se vodite floskulom “Što ne moraš danas, ostavi za sutra”, dobro razmislite. U glavi će vam se stvoriti haos ako stalno budete odlagali obaveze. Ova navika nesesno stvara nervozu i remeti kvalitet života. Uhvatite se u koštac s aproblemima i obavezama jer se samo tako stiže do uspeha i sreće.

Shvatite da nijedan problem ne možete da rešite ako se ne suočite sa njim: guranjem problema pod tepih ništa ne postižete.

3.  Kada sam poslednji put uradio nešto po prvi put?

Ispunjavanje malih i onih malo većih želja daje nam osećaj sreće. Usudite se, pa isprobajte nešto novo, putujte, savladajte neku novu aktivnost, pronađite hobi. Videćete koliko život može da bude interesantniji, a ti mali koraci koliko sreće donose.

Foto: Shutterstock

4. Na čemu sam zahvalan?

Ponekad zaboravljamo da cenimo male i velike stvari koje imamo u životu, uzimajući ih zdravo za gotovo.

Zahvaljivanje na dobrim stvarima u našem životu ne teba da praktiujemo samo kada naiđemo na neki problem, već to treba da činimo svakodnevno. Svako jutro pomislite na stvari i osobe koje su u vašem životu i koje vas čine srećnim i zahvalite sudbini. I kada vam se čini da ništa nema smisla i da se samo loše stvari dešavaju, pronađite jednu svetlu tačku i iz srca se zahvalite.

Ne štedite na emocijama. Recite dragim osobama da ih volite, udelite kompliment nepoznatoj osobi. Ulepšajte nekome dan bez razloga i videćete koliko ćete biti srećniji. To su sasvim male stvari koje zapravo čine život.

5. Šta je moj cilj u životu?

Vrlo je važno da svaka osoba razmišlja o svojim ciljevima – to je znam zdravog razmišljanja.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Da li znate u kojem pravcu želite da se krećete? Ako nemate apsolutno nikakav plan, samo ćete lutati. Vrlo verovatno je da nećete moći da pronađete posao koji vam odgovara, stalno ćete biti nezadovoljni, prijatelji će vas nervirati, kod kuće neće biti baš dobra situacija.

Zato iskreno odgovorite sebi: Gde ste sada, a gde biste želeli da budete za godinu, dve.

6. Šta su prioriteti u mom životu?

U ovom užurbanom svetu, vrlo je lako skrenuti sa puta. Međutim, važno je sebi postaviti prioritete i time se voditi. Ne možete udovoljiti svima i stići na sve strane i to je sasvim u redu. Razmislite u čemu to uživate i vodite se time.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar