Zdrave su za srce i odlične za san i MOZAK: Jedete li često SEMENKE BUNDEVE?

Jedna šaka sadrži oko 150 kalorija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi od nas vole grickalice.

Ali je isto tako, većina nas, svesna da su one uglavnom visokokalorične i štetne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naravno, postoje i izuzeci.

Jedna od onih u kojima ćete uživati, a pritom uneti i dovoljne količine korisnih materija jesu semenke bundeve.

Prepune su zdravih minerala, a jedna šaka ima oko 150 kalorija, 15 grama masti, samo nekoliko grama ugljenih hidrata i čitavih 10 grama biljnih proteina.

“Sirove semenke bundeve su dobar izvor magnezijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra. Magnezijum pomaže da se poboljša raspoloženje i san, dok mangan igra ulogu u proizvodnji kolagena i podstiče zdravlje kože i kostiju. Gvožđe i bakar učestvuju u proizvodnji energije, a gvožđe takođe pomaže u prenosu kiseonika do naših ćelija. Cink podržava imunitet, zdravlje kože i vid”, rekla je nutricionistica Cynthia Sass.

Neke od hranjivih materija u semenkama bundeve posebno su zdrave za mozak:

Foto: Shutterstock

Magnezijum
Prema istraživanjima, nedostatak magnezijuma može da pokrene simpatički nervni sistem (a kada je ovaj simpatički nervni sistem u prenaponu, to može da dovede do povećane anksioznosti).

Omega-3
Za omega-3 masne kiseline sigurno ima najviše istraživačke literature i dokaza da daju podršku mozgu kod dece i odraslih. Jedna studija pokazuje da omega-3 masti mogu da smanje stres, a druga pokazuje da dijeta bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomogne u promovisanju zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.

Cink
Istraživanja su povezala neravnotežu cinka i bakra sa anksioznošću (konkretno, ljudi sa anksioznošću su imali znatno niže nivoe cinka i bakra).

Gvožđe
Nizak nivo gvožđa je povezan sa anksioznošću i depresijom, prema studiji objavljenoj u Evropskom časopisu za kliničku ishranu. Semenke bundeve mogu da nahrane vaš mozak zdravim hranljivim materijama.

Foto: Shutterstock

Kontrolišu šećer u krvi
Uz nizak nivo ugljenih hidrata i dobar izvor biljnih belančevina, pokazuju istraživanja, jedenje semenki bundeve pomaže u zaštiti od dijabetesa tipa 2 i smanjuje njegove komplikacije na druge načine, poput poboljšanja regulacije insulina i zaštite organa od posledica dijabetesa.

Poboljšavaju kvalitet sperme
Semenke bundeve mogu da pomognu u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate (BHP), stanja u kojem se prostata povećava, prouzrokujući probleme sa mokrenjem. Nekoliko studija na ljudima je otkrilo da je konzumiranje ovih semenki smanjilo simptome povezane sa BHP. U jednogodišnjem istraživanju na više od 1400 muškaraca s BHP-om, konzumacija semenki bundeve je smanjila simptome i poboljšala kvalitet života.

Sadržaj cinka u semenkama takođe može da podrži plodnost muškaraca, jer je nizak nivo cinka povezan sa smanjenim kvalitetom sperme.

Foto: Shutterstock

Poboljšavaju san
Ako imate problem sa spavanjem, možda bi trebalo da pojedete malo semenki bundeve pre spavanja. One su prirodni izvor triptofana, aminokiseline koja može da pomogne u podsticanju sna. Međutim, trebalo bi da pojedete oko 200 grama semenki bundeve da biste postigli potrebnu količinu triptofana. Cink u ovim semenkama takođe može da pomogne u pretvaranju triptofana u serotonin, koji se zatim menja u melatonin, hormon koji reguliše vaš ciklus spavanja. Osim toga, semenke bundeve su izvrstan izvor magnezijuma. Odgovarajući nivo magnezijuma takođe je povezan sa boljim snom.

Korisne masti
Semenke bundeve su jedan od najboljih izvora biljnih omega-3 masnih kiselina, nazvanih alfa-linolenska kiselina ili ALA. Samo mali deo ALA se pretvara u važne DHA i EPA omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa. Prednosti ALA uključuju zaštitu od srčanih bolesti, smanjeni rizik od stvrdnjavanja arterija i protivupalno dejstvo.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Vijesti.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar