PREMIJERA

Toyota BZ4X: Električni crossover stiže 2022. i donosi pregršt tehnoloških noviteta (VIDEO)

Kompanija planira da lansira 15 automobila na struju do 2025.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Toyota

Toyota je predstavila prvog člana električne BZ porodice (Beyond Zero). Reč je o kompakt crossoveru sličnih dimenzija kao i RAV4, koji stiže u prodajne salone naredne godine.

Podsećamo, koncept je otkriven u aprilu, a serijski model pokretaće e-TNGA platforma, isključivo namenjena električnim vozilima.

Toyota planira da lansira 15 automobila na struju do 2025, od kojih će sedam nositi oznaku BZ.

Foto: Toyota

Dve verzije pogona

Predstavljeni BZ4X namenjen je japanskom tržištu, ali možemo očekivati slične specifikacije i za druga tržišta. Paket baterija (71.4kWh) obezbeđuje domet do 480 kilometara, dok se 80% kapaciteta dobija sa 30 minuta punjenja.

Podsećamo, postajaće i verzija sa solarnim krovom, o čemu više možete OVDE pročitati.

Kupcima se nudi model s prednjim pogonom koji proizvodi 201 KS, ili AWD snage 214 KS. Maksimalna brzina nije otkrivena, dok ubrzanje do “stotke” postižu za 8,4 odnosno 7,7 sekundi.

Specijalan volan

U kabini dominiraju digitalna instrument tabla i infotejnment displej, dok će kinesko tržište dobiti specijalnu vrstu volana (yoke), prenosi Motor Authority.

Zahvaljujući tehnologiji “steer-by-wire”, gde je mehanička veza između upravljačkih komandi i pneumatika zamenjena elektronikom, postignute su bolje performanse u vožnji, posebno prilikom skretanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

BZ4X raspolaže navigacijom za monitoring saobraćaja, raspoloživih stanica za punjenje i otvorenih parking pozicija.

Vlasnik dobija “digitalni ključ” (otvaranje vrata pomoću telefona), kao i redovna ažuriranja motornog sistema bežičnom vezom. U narednom prilogu, saznaćete ostale novitete.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar