Odgovaraće SVAKO ko je za aranžman iskeširao ovoliku svotu novca: Poreska uprava “češlja” bogate putnike

Primena Zakona o poreklu imovine nalaže da se istraži poreklo novca za luksuzna putovanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Poreska uprava je prethodnih dana zahtevala od turističkih agencija da dostave lične podatke klijenata koji su u toku jedne godine na aranžmane potrošili više od 5.000 evra. Od podataka su tražili bukvalno svaku stavku iz lične karte klijenta, a iza svega se krije Zakon o poreklu imovine, koji je nedavno stupio na snagu, a čiji je cilj razotkrivanje lica koja su imovinu stekla na nelegalan način.

Kako je precizirano, poreznici su od turističkih agencija tražili podatke za period od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020. godine, i to JMBG uplatioca, ime i prezime, te ukupnu uplata aranžmana izraženu u evrima, dinarsku protivvrednost, datum uplate i broj korisnika aranžmana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

TAJNOST PODATAKA ZAGARANTOVANA

Pomoćnik direktora Poreske uprave Miroslav Đinović kaže da je Poreska kao institucija za sprovođenje Zakona o poreklu imovine dužna da prikuplja određene podatke.

‒ Mi smo kao institucija za sprovođenje Zakona o poreklu imovine dužni da prikupljamo određene podatke, a među njima su i podaci o ličnoj potrošnji lica. Podatke smo tražili od pojedinačnih turističkih organizacija. Probali smo da utvrdimo njihovo tržišno učešće, a na svih 12 adresa na koje smo poslali zahteve za podacima organizacije su prometovale više od 200 miliona dinara prošle godine ‒ rekao je Đinović.

On je istakao da su se prethodno bavili i podacima o pokretnostima i nepokretnostima, te podacima APR, vlasništvom lica u akcijama i njihovom vrednošću.

‒ Podaci iz turističkih organizacija su poslednje čime se bavimo. Zanimljivo je da je jedna poznata turistička agencija koja se i te kako reklamira dostavila podatke za samo četiri osobe koje su uplatile aranžmane više od 5.000 evra. Svi ti podaci se drže pod ključem i samo četiri osobe se bave ovim slučajevima, tako da je tajnost podataka zagarantovana ‒ poručio je Đinović.

SENIČIĆ: DODATNI UDAR NA POSLOVANJE A

leksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) navodi da su vlasnici turističkih agencija svesni da zakon treba da se poštuje, ali da ovakva provera defi nitivno tera bogate klijente da uplaćuju aranžmane preko turoperatora. ‒ I ranije su mnogi luksuzna putovanja uplaćivali u sopstvenoj režiji, ali postojao je i određen broj onih koji su to činili i putem agencija. Defi nitivno jeda će sada biti manje onih koji će uplaćivati luksuzne aranžmane u agencijama ‒ kaže Seničić.

POREZ I DO 75 ODSTO IMOVINE

Po zakonu su „na udaru” oni za koje se posumnja ili utvrdi da za najviše tri uzastopne kalendarske godine imaju razliku iznad 150.000 evra, između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda. Načina na koji će biti proveravani praktično je čitav niz, a osnov je provera imovine, njene vrednosti i poreklo. Poreski inspektori „češljaće” i bilanse fi rmi, zatim računovodstvene izveštaje, ali i stanje računa u bankama i druge evidencije i baze. Novi zakon predviđa da su i svi koji imaju račun u inostranstvu, a rezidenti su Srbije, dužni da prijave i taj prihod. Zakon predviđa da se poreskom stopom od čak 75 odsto oporezuje nezakonito stečena imovina. Takođe, ako se u postupku provere imovine ukažu osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo, jedinica Poreske uprave o tome obaveštava policiju, Poresku policiju i javno tužilaštvo.

PIŠE: NIKOLINA MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar