Google zabranio još popularnih aplikacija: Budite oprezni i pratite OVO uputstvo ako ste ih instalirali

Perfidno su pristupale osetljivim podacima korisnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: DAVID HERRAEZ / Alamy / Profimedia

Vlasnici Android telefona nemaju mira! Google je upravo blokirao još tri aplikacije koje su perfidno pristupale osetljivim podacima korisnika.

Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrivaju da su aplikacije tražile logovanje putem Facebook naloga, kako bi omogućile “najbolje funkcije”. Ovakva praksa je uobičajena, ali bi trebalo da bude bezbedna.

U poslednjem slučaju nije bilo tako, jer ste logovanjem ostavili mogućnost krađe informacija, posebno bankovnih transakcija i brojeva računa.

Kako se zaštititi?

Ovakav metod koristila je aplikacija “Blender Photo Editor – Easy Photo Background Editor” koja je blokirana tek pošto je zabeležila hiljade preuzimanja, prenosi Express.

Na isti način su funkcionisala još dva softvera, utvrdila je bezbednosna kompanija Evina. To su “Magic Photo Lab – Photo Editor” i “Pix Photo Motion Edit 2021” sa više od 500.000 preuzimanja!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci upozoravaju da budete vrlo oprezni ako instalirate popularne editore fotografija, posebno “sveže” aploadovane na Google Play Store.

U slučaju da imate neku od pomenutih aplikacija na telefonu, potrebno je da ih ručno izbrišete i resetujete pristupne šifre za Facebook.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar